Kanser Nedir?

Kanser 200’ü aşkın çeşidi olan bir hastalıktır. Kanser oluşumuna neden olan faktörlerin başlıcaları; besin, hava ve su ile alınan toksik kimyasallar, genetik, radyasyon, hormonlar ve beslenme biçimidir.

Hücrede hasar oluşturarak kanseri tetikleyen toksik kimyasallar oksidant olarak adlandırılır.

Bunun yanında besinlerin özellikle besin ya da tat verici olarak yemeklerde kullanılan bazı bitkilerin yaprakları,çiçekleri,meyveleri,soğanları ve tohumları oksidantlara karşı hücreleri koruyan oksidant karşıtı yararlı kimyasalları içerir. Bunlar da antioksidant olarak adlandırılır. Beslenmeye dikkat ederek ve sigaradan uzak durarak kanserin pek çoğu engellenebilir. Mide,kolon ve rektum,karaciğer,pankreas,böbrek,prostat gibi birçok kanserin oluşma nedenlerinin başında da beslenme gelmektedir. Vücudun kansere karşı dirençli olmasını sağlayan en önemli maddeler de antioksidantlardır.

Antioksidantları vitamin olanlar ve vitamin olmayanlar olarak ikiye ayırabiliriz. Vitaminlerden A,C,E vitaminleri antioksidant olarak işlev gören vitaminlerdendir. Viatmin olmayan antioksidantların başında ise karetenoidler,flavonoidler,fenoller,lignin,fitatlar,inositol gibi besin öğeleri yer alır.

Dyt. İpek Cirit

Total
0
Shares
Related Posts

Mide Kanseri

Mide kanseri, sindirim sistemi organlarından midenin herhangi bir parçasından gelişebilen bir kanser türüdür. Mide kanserinin oluşumunda beslenme alışkanlıkları önemli bir rol oynamaktadır.

Lenf Kanseri Nedir?

Lenfomanın en sık görüldüğü yerler; lenf bezleri. Birçok risk faktörü taşıyan bazı bireylerde yıllarca gelişmeyeceği gibi, risk faktörü olmayan bireylerde gelişmesi dikkat çekici

Prostat Kanseri için Kriyoterapi Yöntemi

Prostat kanserinde kriyoterapi dahilinde, prostat dokuları dondurulur ve kanser hücreleri öldürülür. Minimal düzeyde invazif bir prosedür olarak kriyoterapi bazen prostat bezinin cerrahi alımının (prostatektomi) alternatifi olarak kullanılır.
Total
0
Share