Kolon Kanserinin 3 Belirtisi Var

Yılda bir milyondan fazla kişinin yakalandığı kolon kanserini en çok beslenme şeklinin etkilediğini belirten Acıbadem Ankara Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç Dr. Bülent Değertekin hastalığın belirtilerini ve tedavisini anlattı.

Sağlıksız beslenmeyle alkol ve sigara kullanımının genetik yapıyla birleşmesiyle kaçınılmaz bir hal alan ve kanser türleri arasında en yaygın olan “kolon kanseri” ne yılda 1 milyondan fazla kişi yakalanıyor. Kolon kanserinden korunmanın yolu ise düzenli bir hayat ve zamanında yapılan kolonoskopiden geçiyor.

Hem ülkemizde hem de dünyada kolon kanseri görülme oranlarında da artış yaşanmasının en önemli sebeplerinden biri,değişen beslenme alışkanlıkları. Kolon kanserinde erken teşhisin çok önemli olduğunu vurgulayan Acıbadem Ankara Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Bülent Değertekin,hastalığın belirtilerini ve tedavi yöntemleri hakkında şu bilgileri veriyor:

Üç belirti: Karın ağrısı, kabızlık ve kansızlık

Hastalık polip aşamasındayken karın ağrısı,ishal ve kansızlık görülebiliyor. Hatta bazı çok büyük polibi olanlarda bağırsak tıkanıklığı gibi durumlar bile yaşanabiliyor. Polip büyümeye ve kanser gelişmeye başladığında ise semptomlar artıyor. Bu nedenle dışkıda kan görülmesi,dışkının kalem gibi incelmesi ya da yetersiz olması,sık tuvalete gitme ihtiyacı,nedeni bilinmeyen kilo kayıpları,karın ağrısı,gaz sancıları,kansızlık ve kendini aşırı yorgun hissetme gibi bulguları olan hastaların kolon kanseri taraması için doktora başvurması gerekiyor.

50 yaşından sonra herkes kolonoskopi yaptırmalı

Riskli bireyler mutlaka belli yaşlarda polip varlığı ve kanser açısından taranmalı ve tespit edilen polipler çıkartılmalı. Ailevi polipozis sendromu olanlarda bu tip taramalara 10’lu yaşlarda başlamak gerekirken,birinci derece akrabasında kolon kanseri veya 1 santimden büyük kolon polibi tespit edilmiş bir kişi kanserin veya polibin görüldüğü yaşa göre taranmalı. Bu taramanın kanser veya polibin görüldüğü yaştan kabaca 10 yıl önce başlaması,sonrasında da 3-5 yılda bir tekrarlanması gerekiyor. Bu riskli grubun dışında kalan,riski olmayan,yani ailesinde kolon kanseri veya polip olmayan bir bireyin hiçbir semptom olmasa bile 50 yaşında kolon kanseri için taranmasını ve kolonoskopi olması erken tanıda büyük önem taşıyor.

Erken tanı kolon kanserinde hayat kurtarıyor

Kolonoskopisi normal tespit edilenlerin 10 yılda bir kolonoskopilerinin tekrar edilmesi,polip teşhis edilenlerin ise 3-5 yılda bir tekrar kolonoskopi olmaları öneriliyor. Kolonoskopi imkanı olmayanların ise dışkıda gizli kan baktırmaları,kan tespit edilmesi halinde ise kolonoskopi olmaları gerekiyor. Bu taramalardaki temel amaç ileride kanserleşme riski olan polipleri erken yakalamak ve çıkartmak,gelişmişse de kanseri erken dönemde teşhis etmek.

Kolonoskopi Ölüm Oranlarını Düşürüyor

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki kolonoskopi olmak,15 yıllık takip süresince kolorektal kanser görülme riskini yüzde 77,kansere bağlı ölümleri ise yüzde 55 azaltıyor. Her aşamadaki hastaya cerrahi yapılabiliyor. Ancak tabi ki en etkili ve iyi sonuçlar hastalığı erken yakalanan kişilerde görülüyor. Bu da erken taramanın yani kolonoskopinin önemini bir kez daha ortaya koyuyor.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Doğru Beslen Kanseri Önle!

Araştırmalar, beslenme ve kanser arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarıyor. Mide, kolon ve rektum, karaciğer, pankreas, böbrek, prostat gibi birçok kanserin oluşma nedenlerinin başında, beslenme geliyor.
Total
0
Share