Mide Hastalıkları İçin Bilinçsiz İlaç Kullanmayın

Mide kanseri, reflü ve ülser… Mide hastalıkları denilince akla ilk olarak bu üçlü geliyor. Ancak bunların içinde özellikle kanserin erken tanısı çok önemli.

Mide hastalıklarında ne zaman ameliyat?

Mide kanseri,reflü ve ülser… Mide hastalıkları denilince akla ilk olarak bu üçlü geliyor. Ancak bunların içinde özellikle kanserin erken tanısı çok önemli. Erken evrede belirlenen mide kanserinde iyi bir cerrahi tedavi ile çok başarılı sonuçlar alınabiliyor. Reflü hastalığı için ilaç ve ameliyat kararının,hastanın bireysel özelliklerine göre verilmesi gerekiyor. Ülser hastalığı ise ilaç tedavisi ile başarılı bir şekilde tedavi edilebiliyor,ameliyat ancak durdurulamayan kanama ve delinme halinde öneriliyor.

Mide rahatsızlığı denilince akla ilk gelen hastalığın ülser veya reflü oluyor. Ne yazık ki birçok hasta doktora başvurmaksızın mide ilaçları kullanıyor. Oysa mide kanserinin belirtileri bazen ülser veya reflü ile tamamen benzer olabilir.

MİDE KANSERİ

Çok güvenli sonuçlar olmadığı için istatistiki olarak bir oran verilemese de,Türkiye’de ölümle sonuçlanan kanser türlerinin ilk sıralarında mide kanseri yer alıyor. Çoğunlukla 55-60 yaşından sonra ortaya çıksa da,gençlerde de mide kanseri görülebiliyor. Mide kanseri,karın ile ilgili birçok yakınmayı taklit edebiliyor. Bazı hastaların tek yakınması karın ağrısı veya çoğunlukla yemeği takiben rahatsızlık hissi oluyor. Bazen de mide ile ilgili yakınmalar çok arka planda kalıyor. Hastanın ana yakınması gizli kanamaya bağlı çabuk yorulma veya nefes darlığı oluyor. Bazı hastalarda ilk belirtinin ağız veya makat yoluyla kan gelmesidir. Karında şişlik,iştahsızlık,çabuk doyma ve kilo kaybı (beslenme düzeninde bir değişiklik olmamasına karşın,son altı ayda kilonun yüzde 10’undan daha fazlasının kaybedilmesi) gibi belirtiler çoğunlukla hastalığın ileri evrelerinde görülür.

REFLÜ

"Mide içeriğinin kontrolsüz bir şekilde yemek borusuna geri dönmesi”olarak tarif edilen reflü,hemen herkesin hayatının bir döneminde ortaya çıkıyor. Ancak belli bir süreyi ve sıklığı geçmesi durumunda hastalık olarak ele alınıyor. Hastalığın belirtileri göğüs ağrısı,yanma,kusma,nefes darlığı,ses kısıklığı,hatta kronik faranjit olarak sıralanır. Tanısı endoskopi ile konulan hastalığın tedavisine ilaçla başlanıyor. Ancak hasta genç ve mide fıtığı oluşmuşsa cerrahi düşünülüyor. İlaç kullandığında şikayetleri sona eren,ancak tedaviye ara verdiğinde yakınmaları yeniden başlayan hastalar,reflü cerrahisi için en uygun grubu oluşturuyor. Günümüzde hastalığın cerrahi yöntemle tedavisinde de büyük gelişmeler yaşanıyor.

ÜLSER

Midede en sık rastlanan rahatsızlıklardan birisi de ülser hastalığı. Hastalık,ağrı ve yanma gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Helikobakter pilori bakterisinin yol açtığı hastalığın tedavisi ilaçlarla sağlanıyor. Ancak ülser,çeşitli komplikasyonlara da yol açabiliyor. Bu durum da cerrahi operasyonu gerekli kılıyor. Ülseri ameliyatla tedavi etmiyoruz. Ama kanamaya yol açmışsa,midede delinmeye neden olmuşsa,o zaman bu komplikasyonların düzeltilmesi için hasta ameliyat ediliyor.
Acıbadem Hayat Dergisinden alınmıştır.

Prof. Dr. İsmail Hamzaoğlu

Total
0
Shares
Related Posts

Testis Muayenesi Nasıl Yapılır?

Son zamanlarda gece çok sık idrara çıkma,mesanenin tam boşalmadığı gibi bir his ve kesik kesik idrar yapma gibi sorunlar yaşıyorsanız testis muayenesi yaptırın!

Kakaonun Gücü!

Bilim adamıları , çikolata tüketiminin kadınlarda kalp ve damar hastalıklarıyla felç riskini azalttığını ortaya çıkardı .
Total
0
Share