İdrar Kaçırma(İnkontinans) Nasıl Teşhis Edilir?

Tanı konması kolaydır ve nedene bağlı olarak çoğunlukla tedavi edilebilir. Hasta ve ailesinin doktora karşı açık ve dürüst davranması önemlidir.

Tanı konması kolaydır ve nedene bağlı olarak çoğunlukla tedavi edilebilir. Hasta ve ailesinin doktora karşı açık ve dürüst davranması önemlidir. Hastanın idrar kaçırmasının şekli öğrenilir. Öksürürken,aksırırken veya ağır kaldırırken ara ara bir miktar idrar kaçırılıyor mu,idrar sıkıştırdığı zaman tuvalete yetişilemediği takdirde idrar kaçırtacak kadar güçlü oluyor mu,tuvalete yetişememekten ötürü idrar kaçırıldığı oldu mu,gündüzleri ne sıklıkla idrar yapılıyor,idrar yapmak için uykudan kaç kez uyanılıyor,son yıl içinde yatağa idrar kaçırıldı mı,giysileri idrardan korumak için ped kullanılıyor mu?

Hasta değerlendirmesinde ikinci aşama;idrar kaçırma şikayeti olan hastanın fiziksel muayenesi ve aşağı idrar yollarını etkileyebilecek genel tıbbi sorunların (kronik akciğer hastalığı,felç,parkinson,diabet…) araştırılmasıdır.

Bu işlemlerden sonra hastanın idrar tahlili,iltihap açısından idrar kültürleri yapılır. Bu tetkiklerde anormal bulgu tespit edilirse uygun tedavi yapılır. Daha sonra hastanın idrar kaçırmasını gözlemek için idrar kesesine bir miktar sıvı verilerek veya sıkışması beklenerek ıkındırma ile idrar kaçırma gözle görülmeye çalışılır. İdrar kaçırmanın varlığını veya miktarını tespit edebilmek için ped test yapılabilir. Hasta bu test için 24 saatlik bir zaman içerisinde değiştirdiği pedleri getirir. Pedlerin kuru ve ıslak ağırlıkları arasındaki fark hesaplanarak kaçırmanın varlığı ve miktarı tespit edilmeye çalışılır. Özellikle daha önce idrar kaçırma ameliyatı olmasına rağmen idrar kaçırmaya devam eden hastalar ve ameliyat yapılacak hastalarda daha ayrıntılı bir inceleme olan Ürodinami yapılır. Ürodinami son derece karmaşık ve pahalı bir test olması nedeniyle her hastaya uygulanması doğru değildir. Muayene ve hastalık öyküsünden faydalanılarak bazı tedaviler denenip sonuca göre ürodinami veya operasyona karar verilebilir.

Prof. Dr. Tansu Küçük

Total
0
Shares
Related Posts

Hamilelikte Zararsız Olan Aşılar Nelerdir?

Olası bebekte özürlülük endişesini azaltmak ve ilk üç ayda zaten artmış olan düşük riski ile ilişkilendirilmemesi için aşılar mümkünse 2. ve 3. ayda uygulanmalıdır.

Erkek Çocuk Geç Konuşur Demeyin

Bin çocuktan 3'ü işitme kaybı ile doğuyor. Duyamamak, konuşamamayı da beraberinde getiriyor. Konuşmanın öğrenildiği 4 yaşa kadar işitme kaybının olması bir daha asla konuşamaması tehlikesi yaratır.

Kanser Gelişim Riskini Etkileyen Faktörler

Kanser gelişimi, vücudun en ufak yapısı olan normal bir hücrenin değişik basamaklarda değişikliklere uğrayarak kanserli hücre haline gelmesi için geçirdiği süreci ifade eder.
Total
0
Share