Glutensiz Diyet

Glutensiz diyet ; buğday, arpa, çavdar, (belki) yulaf içeren tüm gıdalardan uzak durmak ve onları tüketmemektir.

Tüm bu sınırlamalara rağmen çölyaklı hastalar iyi ayarlanmış bir diyet ile çok çeşitli gıdalar yiyebilmektedir.(hatta pasta ve ekmek gibi) Örneğin;buğday unu yerine kişi patates,pirinç,soya,fasulye,unu,gluteni ayrılmış bugday unu kullanabilir ve bunların yapılan her türlü değişik yiyecekleri yiyebilirler.

Çölyak hastalarının yulaftan sakınmaları,uzak durmaları konusunda ihtilaf mevcuttur. Bazı kişiler bir reaksiyon olmaksızın yulaf yiyebilmektedirler. Bilim adamları çölyak hastalarının yulafa karşı toleranslarını öğrenmek için çalışmaktadırlar. Çalışmalar tamamlanana kadar çölyak hastaları yulaf yeme konusunda doktorlarının yada diyetisyenlerinin tavsiyelerini dinlemelidirler.

Sade et,balık,pirinç,meyveler ve sebzeler gluten içermezler,bu yüzden çölyak hastaları bu gıdalardan istedikleri miktarlarda yiyebilirler. Glutensiz diyet çok komplike ve karmaşık bir diyettir. Çölyaklı hastası kişilerin tüm hayatı etkileyecek tamamıyla yepyeni beslenme alışkanlığına ihtiyaçları vardır. Çölyaklı hastalar okullarda,işte,toplantılarda vb. yerlerde öğle yemeği yemeyi alırken ne aldıklarına son derece dikkat etmek zorundadırlar. Eğer dışarıda yemek yenilecekse çölyaklı hastaların yiyecekleri yemeklerdeki gluten miktarını öğrenmesi ve buna göre davranması gerekmektedir. Gerekirse garson,aşçı,yada yemeği yapan her kimse yemekte gluten olup olmadığı sorulmalıdır. Ev sahibinin yada garson,aşçının glutenin ne olduğunu bilmemesi halinde bu kişilere yemekte buğday,arpa,çavdar,yulaf unu olup olmadığı da sorulabilir.

Bununla birlikte gluteni araştırmak,hangi gıdalarda olduğunu öğrenmek çölyak hastaları için doğal bir olay haline gelmelidir. Çölyaklı hastalar hangi besin maddelerinin emin olduğunu,hangilerinin limitlerin dışına çıktığını öğrenmeleri gerekmektedir.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Daha Fazla Su İçmek İçin 12 Sebep

Kola gibi şekerli içecekler obezite, kalp krizi ve diğer kalp hastalıklarının riskini arttıran büyük bir sağlık tehlikesi oluşturuyor. Ama insanlar hiçbir yan etkisi olmayan suyu içmeyi seçerlerse bu tehlikelerden kaçınabilirler.
Read More

Başarı İçin Kahvaltı Şart

Araştırmalara göre, özellikle kahvaltı yapan çocuklar okulda daha başarılı oluyor, daha geç yorgunluk hissine kapılıyor ve sabahları kendilerini daha az aç hissediyor.
Total
0
Share