Lazer Her Derde Deva

Diyabet komplikasyonlarından biri olan retinopati bir göz hastalığıdır.

Hastaların tüm kontrollerinde görme seviyeleri ölçülmeli ve eğer bir azalma ve muayene bulgularında değişiklik söz konusu ise fundus floresein anjiografisi (FFA) ile değerlendirilmelidir. FFA poliklinik şartlarında yapılan ve el üzerindeki bir damardan floresein boyası verilmesi ile retina damarlarının özel filtreler kullanılarak görüntülenmesi işlemidir. Bu tetkik her kontrolde değil sadece gerektiği durumlarda yapılan (muayene bulgularında değişiklik tespit edilmesi gibi) bir işlemdir. Son zamanlarda klinikte daha da pratik olan ve göz tomografisi olarak da adlandırılan tetkik,opik koherans tomografi (OKT),hastaları değerlendirmek için günlük pratiğe girmiştir. Girişimsel olmayan bu tetkik,hastaların kameraya bakması ile çok kısa bir sürede çekilebilir ve hastaların görmesini etkileyebilecek makülopatiyi değerlendirmeye ve derecelendirmeye yarar.

Tedavisi Nasıl Oluyor?
Diyabetik retinopati tespit edilen ve proliferatif olduğu görülen hastalarda tedavi seçeneği lazer fotokoagulasyondur. Lazer tedavisi yine anestezi gerektirmeden,hastanın sadece gözüne damlatılan topikal bir anestezikle uygulanabilen,bir göz için en az 2-5 seans arasında olacak şekilde yapılır. Unutulmaması gereken,lazer tedavisi hastanın görmesini arttırıcı bir tedavi olmayıp sadece daha kötüye gitmesine engel olacak bir tedavi yöntemidir. Son zamanlarda görmeyi arttırmak için göz içine uygulanan iğne tedavisi de bir diğer tedavi seçeneğidir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diyabetik hastaların retinopati gelişmemesi için en çok dikkat etmeleri gereken nokta kan şekeri kontrolü ile beraber diğer risk faktörlerinin ( hipertansiyon,obezite gibi ) kontrol altında tutulmasıdır.

Prof. Dr. Mehdi S.öğüt

Total
0
Shares
Related Posts

Sınav Kaygısı Başarınızı Engellemesin

Sınav stresini nasıl aşarım? Sınavlara nasıl motive olurum? Sınav kaygısı ile nasıl başa çıkarım? gibi sorular ile karşı karşıya olanlar için 'Acıbadem Eskişehir Hastanesinden Psikolog Yelda Öge' sınav stresi hakkında bilgiler verdi:

Felçli hastanın ölüm izni davası

İngiliz Yüksek Mahkemesi felç olduğu için doktorların zamanı geldiğinde yaşamına son vermesini isteyen bir "locked-in" sendromu (kilitli kalma sendromu) hastanın dava başvurusunu yerinde buldu.

Omuzda sıkışma sendromu

Omuz eklemini hareket ettiren rotator kaf kaslarının (supraspinatus, infraspinatus, teres minör, subskapularis) sıkışmasına bağlı, omuzda ağrının ortaya çıkması olarak tanımlanır.

Gazlı İçecekler

Gazlı içecekler; şekerli suların karbondioksit gazı ile işlenerek elde edilmesi ile ortaya çıkar. Gazlı içeceklerin pH değerleri 2,4 ile 4 arasında olduğu ...
Total
0
Share