Neden İnternette Sosyallik Arıyoruz?

İnternet Sosyalleştiriyor mu? Yoksa Asosyal mi Yapıyor?

Sosyal Medya

Son yıllarda internetin hayatımızdaki yeri giderek arttı. İnternetsiz duramaz olduk. Bilgisayarlar bile artık bu hıza yetişemez oldu. Cep telefonlarından istediğimiz an bilgiye ulaşmak ister olduk.

İnternet dünyası yararlı bilgi dolu olmakla birlikte giderek artan sosyal medya ağı,insanların hayatını farklı boyutlarda etkiler oldu. Sosyal medya o kadar önem kazandı ki insanlar evlerinden facebook,twitter gibi siteleri kontrol etmeden çıkamaz oldular. Bu siteler artık sadece internet sitesi olmaktan çıkıp bizim bazı ihtiyaçlarımızı karşılayan temel yerlere yerleşmeye başladılar.

Peki nedir bu ihtiyaçlar? Neden bu kadar sosyallik arıyoruz?

Araç ne olursa olsun,bir araca bu kadar çok sarılmamız için mutlaka bizimle ilgili olmalıdır. Bununla kastedilen kendimizle ilgili olması ve sosyal alanımızla ilgili olmasıdır.

Nedir bu ihtiyaçlar?

Örneğin;Aynı görüşte olan insanlarla yakınlaşma ihtiyacınız var ise kişiliğinizin gizli yönlerini paylaştığınız diğer bireyleri online ortamda ararsınız,sonuçtada bu ilişkilerden dolayı toplum önünde gösteremedeğiniz yönlerinizi onaylanmış hissedersiniz.

Veya yeni bir kimlik oluşturma arayışı içindeyseniz ya da kendi kimliğinizle ilgili beğenmediğiniz yönlerinizden kurtulmaya çalışıyorsanız online ortamda idealize ettiğiniz bir kimlikle dolaşabilirsiniz,bu da geçek hayattan uzaklaşmanızı azaltan bir araç olarak kullanılabilir.

Yani online olarak yaşadığınız hayat aslında gerçek hayatınızda bir etki gösterir.

Sosyal ilişkilerimize bakacak olursak:
Sosyal kaygısı olan bireyler veya yalnız hisseden bireyler,online hayatlarında kendilerini daha rahat açabilir ve diğerlerinden yakınlık görme ihtiyaçlarını karşılayabilirken,gerçek hayatta bu yalnızlığını daha az hissetmesini,daha az depresif hissetmesini de sağlayabilir.

Yaşamı çok yoğun olan kişiler sosyalleşmenin imkanını çoğunlukla hızlı ve pratik olan internette bulur. Yine online ortamda idealize ettikleri yani olmak istedikleri,onaylanmak istedikleri gibi davranıp (mutlu bir çift ilişkisi,başarılı bir kariyer,veya sağlıklı bir yaşam görüntüsü) diğerler insanlar tarafından sevilme,beğenilme ve kabul görme sağlayabilirler.

Bazen de yaşadıkları ilişkilerde aşırı güven arayan,risklerden kaçan kişiler interneti eş ve arkadaş bulmak için kullanabiliyorlar,ilişkilerini istedikleri gibi şekillendirip kendi güvenli bölgelerinden yani bilgisayar başından,istedikleri gibi hareket edebiliyorlar. Bu ise,daha geniş sosyal çevre hissi,ve daha sonra yüz yüze ilişkilere değişebilecek arkadaş edinme deneyimi olarak gerçek hayata yansıyabiliyor.

Aslında araştırmalar,internette sosyalleşmenin yalnızlığı ve depresyonu arttırdığını gösterse de,kişilerin bildirdiği sonuçlar bunun tam aksine. Yalnız hissetmediklerini ve depresif hislerinin azaldığı yönünde görülüyor. Kişi kendine kurduğu bu dünyada yer edinirken,temel bazı ihtiyaçlarını gerçek ve kalıcı olmayan bir şekilde sağlayarak,gerçek dünyada bu ihtiyaçlarını sağlama girişimlerinden vazgeçiyor gibi.

Her ne kadar hayata ve teknolojiye ayak uydurmamız,yenilikleri takip etmemiz bize bir çok şey kazandırsa da,kendi gerçek yaşamımızın ihtiyaçlarını,bu dünyaya taşımamakta yarar var.

Uzm. Dr. Nuray Sarp

Total
0
Shares
Related Posts

Dünyada yaşanan son dört grip salgınının nedeni

Amerikalı bilim insanları, dünyada yaşanan son dört grip salgınının, Büyük Okyanus'un doğusunda, soğuk suların deniz yüzeyine çıkmasına yol açan atmosfer olayı La Nina’dan sonra meydana geldiğini belirledi.
Total
0
Share