Duygularınıza 100 Üzerinden Kaç Verirdiniz?

Eski adıyla manik depressif bozukluk yani bipolar bozukluk durumu duygularınızın uç noktalarda olması olarakta açıklanabilir.

Bipolar bozukluk,daha türkçe söylemle iki uçlu duygulanım bozukluğu basitçe şöyle anlatılabilir. Yaşamımız boyunca duygularımız yaşadığımız olayların da etkisiyle mutsuzluk,hüzün,keder,keyifsizlik,sıkıntı vs. gibi negatif ya da coşku,neşe,mutluluk vs. gibi pozitif hisler arasında dalgalanır. Duygularımızı 0 ila 100 arasında derecelendirirsek 40-60 arasını normal duyguları ifade ettiğini düşünürsek,0 numara uça doğru gidildikçe artan ve belirli süre devam eden mutsuzluk keyifsizlik yani depresyon,100 numara uca doğru gidildikçe belirli süre devam eden aşırı coşku yani mani diye tarifliyebiliriz. Eski adıyla manik depressif bozukluk,yeni adıyla iki uçlu duygulanım bozukluğu genetik yatkınlıkla belirli manik ve depressif dönemlerle belirli döngüsel gidişli,mevsimsel özelikler gösterebilen ve kişilerin yaşam kalitesini çok olumsuz etkiliyen ve tedavi edilebilen ciddi psikyatrik bir rahatsızlıktır.

Hastalık Olduğu Nasıl Farkedilir?
Bu hastalardaki depresyon dönemleri hafif ve orta şiddette olduğunda genellikle farkedilmeyebilir. Hayatın streslerinin oluşturduğu olağan mutsuzluklar olarak algılanır. Manik dönemler daha renkli ve dış dünya tarafından çabuk farkedilebilir. Bu dönemde kişi hayatını allak bullak edebilecek kararlar alabilirler. Özellikle aşırı ve gereksiz para harcama,tüm parasını alışverişe ayırma,düşüncesizce,aptalca iş yatırımları yapma,çabuk aşık olma,cinsel aktivitede aşırı artış,bu dönemlerde kendinin çok güzel,çok zeki olduğunu düşünüp buna göre hareket etme gibi kötü sonuçlar doğurma olasılığı,yüksek zevk veren etkinliklere aşırı katılıp sonrasında telafi edilemeyecek maddi ve manevi kayıpları olabilir.

Dr. Özkan Kobak

Total
0
Shares
Related Posts

Diyabet Damar Sertliğine Neden Olur mu?

Kandaki şeker düzeyinin yüksekliği, damar içinde yer alan "endotel" adlı koruyucu tabakayı bozarak, damarın yapısını etkiliyor ve kireçlenmesini artırıyor.
Total
0
Share