Gece Öksürüklerine Dikkat!

Astım hastalığı dünya nüfusunun büyük bir kısmını etkilemekle birlikte ülkemizde de görülme sıklığı oldukça fazladır. Peki, bu hastalığın belirtileri nelerdir?

Hastalığın belirtileri;öksürük ve nefes darlığıdır. Bu değişik oranlarda beraber veya ayrı ayrı olabilir. Özellikle gece öksürükleri tipiktir. Hırıltılı solunum sırtüstü yatamama,kriz tarzında boğucu öksürükler balgamlı veya balgamsız olabilir. Dağınık göğüs ağrısı beraberinde burun tıkanıklığı hapşırma,gözlerde yaşarma gibi diğer alerji belirtileri olabilir. Çok ilerlemiş vakalarda yoğun bakıma gidecek kadar ciddi nefes darlığı,morarma ve koma dahi oluşabilir. En önemli nedeni alerjik bünyedir. Alerjik kişilerde en sık ev tozu akarları,polenler,ağaç,çiçek tozları,kirli hava,sigara dumanı,yoğun kokular gibi solunuma maruz kalma sonrası hastalık tetiklenir ve klinik tablo oluşur. Bunun yanında endüstriyel atıklar,gazlar meslek gibi faktörlerde astıma sebebiyet verebilir. Alerjik olmayan astım tipleri de vardır. Bunlarda da bünyesel faktörler ön planda olur. Psikolojik travma da astımı tetikleyebilir. Astım olmayan ancak alerjik rinit,sinüzit veya reflü gibi hastalığı olanlarda yatkınlık varsa bu hastalıkların tetiklemesiyle de astım oluşabilir.

Hastalığın tedavisi nasıl yapılıyor?
Tedavi de genellikle inhalasyon ( nefes yoluyla ) yoluyla alınan ilaçlar kullanılıyor. Hastalığın şiddetine göre ilaç ayarlaması veya doz ayarlaması yapılıyor. Nefes açıcı ve kortizon içeren kombine preparatların kullanılması en etkili tedavi yöntemidir. İnhalasyon yoluyla kullanıldıkları için sistemik yan etkileri yok denecek kadar azdır. Bunun yanında anti allerjik ilaçlar da sık olarak tedavide kullanılmaktadır. Hastada beraberinde alerjik rinit veya sinüzit varsa bunun tedavisi veya reflü varsa bunun tedavisi de büyük önem taşır.

Ülkemizde tam 5 milyon kişi astım hastası!

Doç. Dr. Reha Baran

Total
0
Shares
Related Posts

%100 Doğadan Antioksidanlar

Antioksidan vitamin ve mineraller ise serbest radikallerden kurtulmanızı sağlarlar. Böylece bağışıklık sisteminiz güçlenir ve siz de yazı daha zinde karşılarsınız.
Total
0
Share