Bebeğim Ne Kadar Kilo Almalı? Anne Sütü Yeterli Mi?

Son yıllarda anne sütü vermek isteyen ve konunun önemini kavramış anne sayısı gittikçe artmıştır. Bilinçli annelerin en büyük endişelerinden birisi bebeğinin doymadığı yönündedir.

Özellikle doğumu takip eden ilk günlerde bu endişe ek besin başlanmasına neden olmaktadır. İlk söylenmesi gereken şey;bebeğin ilk günlerinde gıda gereksiniminin çok olmadığı ve endişeye gerek olmadığı yönünde anneyi ikna etmektir.

Bebek 1. gününde yaklaşık olarak kilo başına 30 ml ile ihtiyaçlarını karşılayabilir. Bu da 3500 gr. doğan bir bebek için 115 ml demektir. Daha sonra her gün bu miktar kilo başına 20 ml artar ve yaklaşık bir hafta sonra 150 ml/kg değerine ulaşır. Kaba bir hesapla 500 ml günlük anne sütü ile bebeğinizin doyduğunu söyleyebiliriz. Doğum sonrası ilk günlerde sağlıklı bebeklerde kilo kaybı normaldir. Kayıp ağırlığının % 10’u na kadar ulaşabilir. Daha fazla kilo vermişse bebeğin gözden geçirilmesi ve anne sütünün yeterli olup olmadığı sorgulanabilir.Ortalama bir bebek 7-10 gün içerisinde doğum kilosuna ulaşır. Ancak bazı bebeklerin 15 günde bunu başarabildikleri de unutulmamalıdır.

Daha sonraki dönemlerde bebeğin günlük en az 20 gr kilo alması gerekir. Sağlıklı bebekler günlük 30-40 gr alırlar. Bu da aylık en az 600 gr alınması gerektiği ve ideal miktarın 900-1200 gr olduğu anlamına gelir. Üçüncü ayını dolduran bebeklerin kilo alım hızı yavaşlar.

Pompa ile çekilerek ölçülen anne sütü miktarı yanıltıcı olabilir,çünkü bebeklerin doğal emme eylemi ile aldıkları miktar genelde daha fazladır. Bebeğin sağlıklı ve güçlü emmesini engelleyen bir sağlık sorunu varsa ( prematürelik gibi) pompa ile çekilen miktar daha fazla olabilir.

Erken doğan veya zamanında doğduğu halde doğum tartısı düşük olan bebekler daha yavaş kilo alabilir.Anne ve babanın yapısı minyonsa bebeğin de daha yavaş büyümesi beklenebilir.

Dr. Yakup sabri Arıker

Total
0
Shares
Related Posts

CyberKnife Sistemi Nasıl Çalışıyor?

CyberKnife Radyocerrahi Sistemi, ana olarak 6 eklemli bir endüstriyel robot üzerine yerleştirilmiş 140 kg. ağırlığında 6 MV X-ışını üreten lineer hızlandırıcı ve 6 yönde hareket edebilen robotik hasta yatağından oluşuyor.

Bel Fıtığına Aday mısınız?

Doç. Dr. Serdar Özgen bel fıtığına yol açan 4 farklı nedenin, ameliyat kararı aldırdığını belirtiyor. Üstelik bu ameliyatlarda başarı şansı yüzde 95'lere kadar ulaşıyor.
Total
0
Share