Helicobacter pylori ( HP)

İnsanlarda midenin iç yüzeyinde kronik inflomasyona neden olan bakteridir.

Bakterinin keşfedilme tarihi olan 1982’den önce sigara,alkol,kafein,asit,baharatlı yiyecekler ve stres ülserin temel nedenleri olarak kabul ediliyordu. Hastaların çoğuna uygulanan tedaviler semptomları azaltmakla birlikte,etken olan enfeksiyon ortadan kaldırılmadığından kalıcı bir çözüm oluşturmaktan uzaktı.

Artık ülserlerin büyük bir kısmına HP’nin neden olduğunu biliyoruz. Uygun antibiyotik kullanımı ile hastaların çoğunda enfeksiyon başarıyla ortadan kaldırılmakta ve ülserin yeniden oluşma olasılığı çok azalmaktadır.

Helikobakter pilori (Hp);spiral yapısında,mikroaerofilik gram (-) bir bakteridir. Mide mukozasının iç kısmında mukus tabakasının içerisine yerleşir ve ürettiği üreaz enzimi yardımıyla üre’den oluşturduğu bazik bir ürün olan NH3 (amonyum) sayesinde mide asitinden kendini korur.

Çubuk şeklindedir. Oksijenli solunum yapar ancak yaşayabilmesi için atmosferdeki oksijen oranı çok fazladır. Daha düşük oranda oksijen bulunan ortamlarda üreyebilirler bu nedenle bu bakterilere mikroaerofilik (%1’den az oksijenli ortamda yaşayabilen) bakteri denir.

HP gastrite,mide ve oniki parmak bağırsağı ülserine ve mide kanserine neden olabilir. Sosyo-ekonomik ve hijyenik durumu iyi olmayan bölgelerde yaşayan insanların midesinde bulunma ihtimali %80’e kadar çıkabilir. Gelişmiş toplumlarda yaklaşık %10 seviyesindedi

Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı 1994 yılında bakteriyi mide kanseri açısından birinci sınıf kanserojen olarak ilan etmiştir.

İnfeksiyon gelişiminde risk faktörleri arasında:

  • Düşük sosyo-ekonomik koşullar,
  • Kalabalık aile ortamı,
  • Hijyen(temizlik) yetersizliği,
  • Anne ve babanın bu bakteri ile infekte olması,
  • Yeterli dezenfeksiyon işlemi uygulanmadan endoskopların ve bazı gereçlerin diğer hastalarda da kullanılması sayılabilir.

Bulaşta fekal-oral yolun yanısıra oral-oral yol da suçlanmaktadır.

Bakteri dünya nüfusunun yaklaşık %50’sinden fazlasını etkilemektedir ve tüm dünyada ülserlerin en yaygın nedenidir. H.pylori infeksiyonu olan altı hastadan birisinde duodenum ya da mide ülseri gelişmektedir. Hp sebeb olduğu kronik mukozal inflamasyon ile uzun dönemde başka faktörlerle beraber mukozanın değişimine katkıda bulunarak mide kanseri gelişmesinde rolü olabilir.
Bakterinin bulaştığı bireyler,bakteriyi yok etmek için ilaçlar verilmedikçe,genellikle infeksiyonu yaşam boyunca taşırlar.

Günümüzde,Hp antibiyotikler ile proton pompası inhibitörleri gibi mide asidini baskılayan ilaçların bir kombinasyonu kullanılarak başarıyla yok edilebilmektedirler.

Ayrıca son zamanlarda gastroenteroloji dışında şeker hastalığı,koroner damar hatalığı,baş ağrısı,reynaud fenomeni ve safra taşı gibi durumlarda rolü olabileceğine ait yayınlar vardır. Kesin korunma,geliştirilecek aşı ve aşı uygulaması ile olacaktır.

Doç. Dr. Nesliar eser Vardareli

Total
0
Shares
Related Posts

Kırmızı Göz Hastalığına Dikkat!

Son günlerde sıkça rastlanan ve halk arasında “Kanlı Göz” olarak nitelendirilen adenoviral konjonktivit hastalığı ile ilgili bilinmesi gerekenler...

Aşk Hayatınızı Canlandıracak 10 İpucu

Ateşli kelimesi artık size “ateş” sözcüğünün ilk anlamından daha fazlasını çağrıştırmıyorsa, o eski heyecanlı günlerinizi özlüyorsanız, ilk zamanlarınızın tutkusu belli ki geride kalmış.
Total
0
Share