İş Yerinde Saat Başı Dolaşın!

Omurga sorunları genellikle uzun süre sabit bir pozisyonda ve uygunsuz pozisyonda çalışmaktan kaynaklanır.

Omurga;vücudu dik tutan,destekleyen en önemli kolon görevini görüyor. Ayrıca esnek disk yapılarıyla vücudun istenildiği şekilde eğilip bükülmesine,harekete katılmasına da yardım ediyor. Ancak iş ortamında yapılan hatalar omurgaya uygunsuz yük binmesine neden oluyor. Üstelik gelişen teknoloji sonucu bilgisayar başında daha fazla zaman geçirmek,uygunsuz pozisyonda çalışmak,hareketsiz iş ile yaşam temposu nedeniyle bir yandan da kilo almak,omurgaya binen yükü daha da artırıyor. Bunların sonucunda da son yıllarda iş ortamına bağlı bel ve boyun sorunlarında belirgin bir artış görülüyor. Öyle ki bilgisayar kullananların yarısından fazlasında omurgaya bağlı ağrı,tutulma,uyuşma,karıncalanma ve kramp gibi şikayetleri bulunur. Bunun sonucunda da hastanın iş verimi düşüyor. Üstelik uzun süre masa ve bilgisayar başında oturmalarda önce duruş bozukluğuna bağlı kas ağrıları ile kas spazmları görülürken,geç kalındığında ise bu sorun boyun ile bel fıtığına kadar ilerleyebiliyor. Hasta şiddetli ağrılar nedeniyle iş güç kaybı yaşayabiliyor,hatta işinden ayrılmak zorunda bile kalabiliyor.

Uygunsuz oturuş pozisyonu en önemli etken
Ofis ortamında yapılan en önemli hata,uygunsuz oturuş pozisyonu almak. Özellikle dik pozisyon verilemeyen koltuk veya tabure kullanmak,sırtı desteklemeden boşlukta oturmak,klavyeyi ve monitörü uygunsuz yerde konumlandırmak bel ya da boyun omurgası üzerine yük bindirerek omurga sorunlarına neden oluyor.

Hangi hareketler omurga için riskli?

  • Uygunsuz;sırtı desteksiz,arkaya fazla esneyen koltuklarda oturmak,
  • Özellikle bilgisayar başında sırt desteksiz,iki büklüm veya öne kaymış biçimde uzun süre oturmak,
  • Gün boyu sürekli ayakta kalmak,
  • Çok ağır olsun ya da olmasın sürekli yük taşır pozisyonda olmak,desteksiz – ani yük kaldırmak .

Erken teşhis ile sorun birkaç günde geçiyor
Toplumun neredeyse yüzde 80 ‘i iş yaşamının bir döneminde omurga sorunları çekiyor. Bu kadar büyük bir oran olmasına rağmen omurga kaynaklı ağrıların çoğu kısa süreli,geçici ağrılar oluyor. Bel ve boyun ağrıları genellikle birkaç gün ağrı kesici almakla,omurgayı zorlayan pozisyon,duruş veya zorlayıcı spor gibi etkenleri bertaraf etmekle,hatta kısa süreli istirahat ile tamamen ortadan kalkabiliyor. Bu tedavinin cevap vermediği,sorunun arttığı durumlarda ise fizik tedavi rehabilitasyon programları,omurgaya uygulanan lokal enjeksiyon tedavileri,yüksek dozda ilaç tedavileri ve mutlak yatak istirahatı gerekiyor.

Op. Dr. Murat Hamit Aytar

Total
0
Shares
Related Posts

Katarakt Nedir?

Katarakt nedir,belirtileri nelerdir ve neden kaynaklanır? Bu soruların cevabı için bu haberi okuyun!
Total
0
Share