Vücudumuzu oluşturan hücreler bulundukları doku veya organın yapısına uygun olarak belli zaman aralıklarında çoğalırlar. Fakat kanserleşen hücreler olması gereken zaman aralıklarından daha hızlı bir şekilde çoğalırlar ve bulundukları dokudan ayrı bir doku gibi hareket etmeye başlarlar. Hücrelerin bu şekilde hareket etmeye başlamasının nedeni çoğu zaman tam olarak bilinmemekle beraber olumsuz dış etkenler ve genetik yapıdan kaynaklanmaktadır. Bu olumsuz dış etkenler hava,besin ve su ile alınan toksik kimyasallar,radyasyon,hormonlar ve yanlış beslenme biçimidir.
Sağlıklı beslenmenin en önemli fonksiyonu kansere karşı koruyucu özelliğinin olmasıdır. Dengeli ve düzenli şekilde tüketilen besinlerle,kansere neden olan oksidan maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasında etkili olan antioksidanların vücuda alınması sağlanır. Antioksidanlar,oksitlenmeyi önleyici maddelerdir. Kendilerini feda ederek hücrelerimizi oksitlenmekten korurlar. Bunu,vücudumuzdaki bazı enzimleri artırıp savunma mekanizmamızı daha da güçlendirerek yaparlar. Yediğimiz yiyecekler,vücuda enerji sağlamak için oksijenle yanmak zorundadır. Bu esnada “serbest radikaller”adı verilen zararlı maddeler açığa çıkar. Serbest radikalde,bir elektron eksilmiştir ve bu molekülü elde etmek için başka moleküllere saldırır. Saldırılan molekül de serbest radikal haline gelir. Böylece serbest radikaller çoğalır. Çoğalan serbest radikaller,vücudun tüm hücre ve organlarına zarar vermeye başlar;kalp hastalığı,kanser,katarakt ve yaşlanma gibi sağlık sorunları daha çabuk ortaya çıkar.
Hücrede hasar oluşturarak kanseri tetikleyen toksik kimyasallar oksidant olarak adlandırılır. Bunların yanı sıra özellikle tat verici olarak yemeklerde kullanılan bazı bitkilerin yaprakları,çiçekleri,meyveleri,soğanları ve tohumları oksidantlara karşı hücreleri koruyan oksidant karşıtı yararlı kimyasallar içerir. Bunlar da antioksidant olarak adlandırılır. Vücut her zaman oksidan maddelerle savaş halindedir. Kanserli hücrelerin oluşmaya başlaması genellikle vücut direncinin düşmeye başlamasıyla olur. Bu nedenle sağlıklı beslenme hayatın her evresinde kansere karşı savaşma ve kanserden korunma açısından çok önemlidir.
Dyt. İpek Cirit