Organik Cilt Bakımı Hakkındaki Gerçekler

Doğal güzellik fikri iyi görünebilir, fakat güvendiğiniz nemlendiriciyi ‘’yeşil’’ bir tercihle değiştirmek kompakt floresan lambaya geçmek kadar kolay değildir.

Orange County, California’da kurul sertifikalı bir dermatolojist olan ve The Skin Commandments: 10 Rules to Healthy, Beautiful Skin kitabının yazarı Tony Nakhla yeşil hareketinin çekici olduğunu; fakat örneğin yabanmersininin cilt üzerindeki etkisini kimsenin araştırmadığını belirtiyor. “Tamamen doğal ürün ve içerik taraftarıyım, fakat yine de araştırması yapılmış ürünleri tercih etmeniz gerekiyor. Tercihiniz bir anlam ifade etmeli”.

En iyi uzman ve doktorlardan tüm doğal ürün iddialarının maskesini düşürmelerini ve ne zaman organik ürünlere yönelmek gerektiğini sorduk.

Organik, Doğal veya Vegan

Gıda ve İlaç Dairesi “organik, doğal veya vegan” terimlerini düzenlemese de güzellik ürünlerinin üzerinde Amerika Tarım Departmanı’nın organik mührüne denk gelebilirsiniz (favori fıstık ezmenizin üzerinde görebileceğiniz mührün aynısı). Daily Glow’un yeşil-güzellik uzmanı Paige Padget, ayrıca ECOCERT (bir Fransız sertifikası) ve BDIH (doğal kozmetik ürünleri için bir Alman sertifikası) gibi diğer ülkelerin etiketleriyle de karşılaşabileceğinizi belirtiyor.

Bir kozmetik veya cilt bakım ürünü  (bal, böğürtlen ve diğer gıdalar) eğer sentetik böcek ilacı, gübre veya diğer organik olmayan maddeler içermiyorsa USDA tarafından organik sertifikası alabilir.

Organik etiketi ne anlama gelir?

USDA’nın kullandığı 4 sertifika seviyesi bulunmaktadır.

%100 Organik: Ürün yalnızca organik şekilde üretilmiş içeriklere sahiptir ve mührün teşhir edilmesine izin verilir.

Organik: Ürün en azından %95 oranında organik içeriğe sahiptir ve mührün teşhir edilmesine izin verilir.

Organik İçeriklerle Üretilmiştir: Ürün en azından %70 oranında organik içeriğe sahiptir fakat mührün teşhir edilmesine izin verilmez.

%70’ten Az Organik İçerik: Bu ürünlerin paketi üzerinde ‘’organik’’ etiketinin kullanılmasına izin verilmez fakat içerik listesinde organik olarak üretilen maddeler belirtilebilir.

Doğal ve Vegan İddialarını Kavramak

Peki eczane ve sağlık-güzellik dükkanlarının raflarını işgal eden “doğal” ve “vegan” (içeriklerin hiçbirinin hayvan ürünlerinden sağlanmadığı anlamına gelir) ürünlerinin olayı nedir?

Padget şöyle açıklıyor: “Vegan kelimesi genellikle hayvan ürünleri içermeme ve ideal olarak hayvanlar üzerinde test edilmeme anlamına gelir. Fakat tüm vegan ürünleri organik değildir ve bazıları hayvanlar üzerinde test edilmektedir; bu nedenle kesin tahminlerde bulunamayız. Esasen, vegan ürünlerinin böceklerden gelen balmumu veya karmin içermemesi gerekir”.

“Doğal” her zaman daha iyi midir?

Doğal ve vegan gibi terimler için gerçek bir düzenleme yoktur. Aslında, ürünün içerikleri hakkındaki kanıtlar yerine paketin üzerinde yazılanlara daha fazla önem veriyor olabiliriz. New York Üniversitesi Tıp Merkezi dermatoloji bölümünde doçent doktor olarak görev yapan Doris Day: “Benim aradığım nitelik kanıtlara dayanan ilaçlardır. Güvenlik ve etkililik açısından klinik veri sunan ürünlere yönelirim. İnsanlar sürekli doğal ürünlerin daha iyi olduğunu düşünüyor, fakat ben bunu anlamıyorum. Bir ürün iyidir veya değildir”. Dr. Nakhla: “Tütün doğaldır. Marijuana da doğaldır, fakat bunları bir cilt bakım ürünü olarak tavsiye etmiyorum. Önemli olan nokta doğalın bir pazarlama terimi olması ve bir anlam ifade etmemesidir”.

Paraben, sülfat ve diğer kimyasalların tehlikeleri

Paraben (güneş kremi, losyon ve diğer ürünlerde bulunan koruyucu), sülfat (şampuan ve duş jeli gibi temizleyicilerde bulunan deterjan) ve ftalat (koku ve plastiklerde bulunan kimyasal) gibi maddeler birkaç farklı araştırmada yüksek kanser riski ile ilişkilendirildiği için kozmetik ve cilt bakımı ürünleri alanında genellikle kötü bir üne sahiptir. Buna rağmen, uzmanlar araştırmaların zayıf dayanak noktalarına sahip olduğu görüşündedir. Dr. Day parabenlerin çok uzun bir zamandır kullanıldığını, ürünlere değer kattığını ve aksi takdirde zaten kullanılmayacağını vurguluyor ve ekliyor: “Bununla birlikte paraben ve ftalat içinde yüzmek de istemezsiniz”.

Nakhla, parabenin serbest radikal hasara yol açma ve sülfatın cildi tahriş etme ya da alerjik reaksiyona neden olma ihtimali nedeniyle dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Organik Makyaj Üzerine Son Söz

Etiketin üzerinde ne yazarsa yazsın, cilt bakımı için alışveriş yaparken en önemli faktör retinol gibi klinik açıdan onaylanmış içeriklere bakmaktır. Nakhla: “Cil bakımı ürünlerine baktığınızda iyi bir pazarlama kampanyasının şatafatlı taktikleri tarafından kandırılmak istemezsiniz”.

Padgett yapılabilecek en basit şeylerden birinin USDA mühürü ya da ECOCERT, BDIH, Biologique (bir AB sertifikası) ve BIO (organik ürünler için bir Alman sertifikası) gibi organik mühürleri aramak olduğunu söylüyor. “Ayrıca ‘paraben içermez veya sentetik ya da boya içermez gibi spesifik terimlere de dikkat edin. Bu ürünün temiz olduğunu garantilemez, fakat iyi bir başlangıçtır. Şirketler genellikle doğru olmadığı takdirde bunun gibi iddialarda bulunmaz”.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Derideki Benler Kansere Yol Açabilir!

Benler insanlarda en sık görülen büyümelerdir. Doğumda var olabildikleri gibi çocuklukta sayıları giderek artar adolesan yaşta pik yapar yaşlılıkta ise gerilerler. Benler en çok çocuklukta ve gebelik esnasında değişikliğe uğrarlar.

Kış Aylarında Cilt Sağlığı Ve Bakımı

Kış aylarında kar yağışı, şiddetli rüzgar ve kuru hava gibi cildimizi tehdit eden faktörlere karşı dikkatli olmak gerekiyor. Cilt sağlığımızı korumanın yolu ise soğuktan korunmanın yanı sıra düzenli bakım ve doğru beslenmeden geçiyor.
Total
0
Share