Kötü Kokmamıza Neden Olan Etkenler

Görünen o ki bazı kokuları gidermek için ne kadar deodorant da kullansanız, fırçalasanız ya da ovsanız yararı olmuyor. İşte sizi şaşırtacak kokulardan bazıları…

Düzenli olarak banyo yaptığınız halde nasıl oluyorsa kendinizin koktuğundan kuşkulanıyorsunuz:“Acaba bu kötü koku bana mı ait!?”
Anlaşılan bazı kokuları gidermek için hiçbir yolun faydası yok. Sürpriz kokular için aşağıya göz atın:

Stresli Olduğunuzda

İster inanın ister inanmayın kimyasal dilde konuşursak terlemenin birçok farklı türü vardır ve bunların arasında en kötü olanı stresten dolayı oluşan terlerin sebep olduğu kokudur. Bunun nedeni,stresten dolayı oluşan terin,apokrin olarak adlandırılan bir tür ter bezi tarafından oluşturulmuş olmasıdır. Apokrin bezleri daha az sulu ter üretirken,bakteriler de yağlar ile proteinleri birbirine karıştırmak için çalışır. Bu beslenme çılgınlığı koku üretilmesine neden olur.

Kötü Kokan Ayaklara Sahipseniz

Yedikleriniz ayağınızda terle birlikte bakteri oluşmasına neden olur. Ayak parmaklarınız karanlık,sıcak,nemli ise (özellikle de çorap kullanmıyorsanız) bakterileri beslemeye oldukça müsait haldedirler. Ancak insanların yüzde 10 ila 15 kadarı genetik eşleşmelerden dolayı daha çok terleyen ayaklara sahiptirler. Bu aşırı nemli ayaklar zamanla micrococcus sedentarius adı verilen ve gerçekten kötü kokan sülfür bileşikler üreten bakterilere ev sahipliği yapabilir.

Sevdiğiniz Sütyenleriniz Çok Az Sayıdaysa

Favori sütyenlerinizi ne kadar sıklıkta yıkıyorsunuz? Çoğu kadın rahat ettikleri sütyen sayısının azlığından dolayı sütyenlerini birçok defa (ve yıkamadan) giyiyor. Koku tutan ve terlemeye meyilli bir bölgede tenle temas ettiğinden dolayı sütyenlerinizi düşündüğünüzden daha sık yıkamanız gerekir ve bunu ihmal ettiğinizde kötü kokuların oluşmasına sebep olabilirsiniz.

Brokoli Severseniz

Fazla soğanlı ve sarmısaklı yiyecekler tükettiğinizde kötü kokuların yalnızca ağzınızda oluşmadığını duymuşsunuzdur. Bu doğrudur,kokulu yiyeceklerin bileşikleri kan sisteminize karışır ve bu kokular daha sonra nefes,ter ve dışkı olarak dışarı atılır. Ancak tek suçlular soğan ve sarımsak değildir. Brokoli,Brüksel lahanası ve kurusifer ailesine (turpgiller) üye olan diğer sebzeler de aynı kokulu bileşiklere (sülfür gibi) sahiptirler ve tükettiğinizde kötü kokulara sebep olabilirler.

Trimethylaminuria Olarak Adlandırılan Genetik Bozukluğunuz Varsa

Belirli bir genin mutasyonu sonucu ortaya çıkan Trimethylaminuria durumu yüzünden,vücudunuz trimetilamin adı verilen kimyasal bileşikleri parçalamayamaz. Balıklara sahip oldukları kokuyu trimetilamin verir. İnsan vücudunda oluştuğunda nefes,dışkı ve ter ile dışarı çıkarılır ve trimethylaminuria ile kişide balık kokusuna benzer bir koku oluşmasına neden olur. Bu koku günlük hayatta oldukça rahatsız edici olabilir ve ortaya çıktığı kişlilerde depresyon ve sosyal izolasyona yol açabilir.

Alkollü Olduğunuzda

Alkol kanınıza karışıp vücudunuzda gezinmeye başladıkça birazı gözeneklerden ve çoğu da açık olarak nefes yoluyla olmak üzere dışarı sızar. Ne tür alkol kullandığınızın pek önemi yok,vücudunuz alkolü özümsemeye başladığında hepsi aynı şekilde kokar.

Diyabet Hastalığınız Olabilir

Diyabet tedavi edilmediği takdirde,diabetik ketoasidoz olarak isimlendirilen bir hastalık yaşanabilir. Yeterli insülin olmadığında vücut yağ yakmaya başlar,bu da vücutta ketonların oluşmasına neden olur. Bu oluşumlar vücut kokusunun değişmesine yol açabilir ve artık bir doktora görünme zamanı geldiğinin bir işareti olabilir.
Ayrıca bazı insanlarda et ağırlıklı ve düşük karbonhidratlı beslenmeye başladıklarında,vücut kokularında değişme olduğu görülür. Düşük karbonhidratlı diyetler nefes kokusuna etki etmesiyle bilinir.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Cilt Kanseri Belirtileri ve Önlemleri

Cilt kanseri hastalarının sayısı gün geçtikçe artmakta. Sizde cilt kanserine yakalanmamak için ABCDE’nizi öğrenip, olası risklerin ve belirtilerin farkına vararak kanser riskini önlemede bir adım önde olun.
Read More

Kimyasal Soyma (Peeling) Nedir?

Kimyasal soyma, cilde kimyasal bir solüsyon uygulayarak üst katmanların soyulduğu bir cilt yenileme prosedürüdür. Daha sonra ortaya çıkan deri daha yumuşak ve genç görünümlü olacaktır.
Total
0
Share