Cilt Kanseri Belirtileri ve Önlemleri

Cilt kanseri hastalarının sayısı gün geçtikçe artmakta. Sizde cilt kanserine yakalanmamak için ABCDE’nizi öğrenip, olası risklerin ve belirtilerin farkına vararak kanser riskini önlemede bir adım önde olun.

Cilt Kanseri Belirtileri

Cilt kanseri melanom,bazal hücre karsinomu ve skuamöz hücre karsinomu dahil olmak üzere bu tarz sık sık oluşan cilt değişiklikleri olarak ortaya çıkar. Bu belirtiler yeni büyümeler veya kanser öncesi lezyonlar olabilir. İlk başta kanser olmayan bu değişiklikler zamanla kanser haline gelebilir. Açık tenli insanlarda 65 yaşına gelene kadar deri kanseri gelişme riski %40 ile %50 arasındadır. Kanser belirtileri uyarılarını öğrenmekte fayda var,erken tedavi olunması durumunda cilt kanseri tedavi edilebilir.

Kimler Neden Cilt Kanseri Olur?

Güneş ışınları,deri kanserinin en büyük nedenidir. Güneş ışığına maruz kalmayan deride gelişen cilt kanserlerinin sebebi ise açıklanamamakta. Çevresel tehlikeler,radyasyon tedavisi ve maruz kalınması gibi neden hastalığın oluşmasında rol oynayabilir. Herkesin cilt kanseri olma riski var fakat aşağıdaki kriterlere karşılık gelenler için bu risk normalden daha fazla:

-Açık tenli ya da renkli gözlü olanlar
-Büyük ve düzensiz şekle sahip benleri olanlar
-Aileden gelen cilt kanseri öyküsü olanlar
-Güneşe aşırı maruz kalma ya da güneş yanığı öyküsü olanlar
-Radyasyon tedavisi görenler

Cilt Kanseri Riski Nasıl Azaltılır?

Güneş ışınlarının güçlü olduğu özellikle 10.00 ile 16.00 saatleri arasında ultraviyole ışınlarına maruz kalmamak için güneşin altında fazla kalmamaya çalışın. Güneşten korunmak için bir şapka,güneş gözlüğü veya giysilerle cildinizi kapatın. Cildinizde benlerde bir büyüme ya da yeni bir leke gibi bir değişiklik gözlemlerseniz mutlaka doktora görünün.

Benler Nasıl Değerlendirilmeli?

Bir ben veya nokta ya da herhangi bir ABCDE belirtileri görürseniz –kaşıntı,sızıntı,pullanma,iyileşme ya da kızarıklık görülmesi durumunda derhal bir doktora başvurmalısınız.

ABCDE’nizi Bilin

ABCDE (Asymmetry,Border,Color,Diameter,Evolving) yani Asimetri,Kenar,Renk,Çap,Gelişmekte Olan kavramlarına verilen İngilizce harflerin yan yana gelmesiyle oluşan genel bir isim. Bir kişinin vücudundaki görünüm diğerlerinden farklı görünüyor ya da ABCDE belirtilerinden herhangi birisine sahipse bir dermatolog tarafından kontrol edilmelidir. Benler ya da diğer cilt farklılıklarını incelerken ABCDE dikkate alınır,bu sebeple detayları öğrenmekte fayda var:

ABCDE’nizi Bilin:“A”Asymmetry (Asimetri)

Normal benler simetriktir. Benler anormal olarak asimetrik bir görüntü ile karşınıza çıkıyorsa bir dermatolog tarafından kontrol ettirin.

ABCDE’nizi Bilin:“B”Border (Kenar)

Lekelerin kenarları düzensiz veya şekilsiz ise bir dermatolog tarafından kontrol edilmelidir. Melanom lezyonlar genellikle düzensiz kenarlara sahiptir.

ABCDE’nizi Bilin:“C”Color (Renk)

Lekelerin hepsi aynı renk olmayabilir,kahverengi,siyah,mavi,beyaz ya da kırmızı tonlarda görülebilir. Normal benler genellikle tek renkli ve gölgelidir.

ABCDE’nizi Bilin:“D”Diameter (Çap)

Normal şekilde görülen ufak benlerin dışında bir büyüme görülüyor,normalden çok daha büyük bir çapı var ise bir dermatolog tarafından kontrol edilmesi gerekir.

ABCDE’nizi Bilin:“E”Evolving (Gelişmekte Olan)

Büyüyen,küçülen,renk değiştiren,kaşınan ya da kanamaya başlatan lekeler kontrol edilmelidir. Lekenin bir kısmının yok olduğu ve şekil değiştirdiği görünüyorsa bir doktor tarafından kontrol edilmelidir.

Cilt Kanseri İçin Ben Taraması Yapın

Düzenli olarak cildinizi inceleyin,erkekler sırt kısmını,kadınlarda da ayak tabanını özellikle kontrol etmeli. Ayda bir kez benler veya şüpheli noktalar için tüm vücudunuzu kontrol edin. El ve ayak parmakları araları,kasık kısmı,ayak tabanı ve diz arkaları gibi “gizli”bölümleri kontrol edin. Benler için kafa derinizi ve boyun kısmını da kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Yeni bir ben oluşmasından özellikle şüphelenin ve göz ardı etmeyin. Şüphelendiğiniz,büyüdüğünü düşündüğünüz veya boyut değiştiren bir benden şüphelendiğinizde fotoğrafını çekin ve daha sonraki çektiğiniz fotoğrafla karşılaştırarak değişikliklerden emin olun. Hamile olan ya da menopozdaki kadınlara özellikle dikkat edin.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Kış Aylarında Cilt Sağlığı Ve Bakımı

Kış aylarında kar yağışı, şiddetli rüzgar ve kuru hava gibi cildimizi tehdit eden faktörlere karşı dikkatli olmak gerekiyor. Cilt sağlığımızı korumanın yolu ise soğuktan korunmanın yanı sıra düzenli bakım ve doğru beslenmeden geçiyor.
Total
0
Share