Uluslararası sağlık kurumlarının filmleri aratmayan operasyonu,öldürücü bir virüsün Uganda’da salgın haline gelmesini önledi.
Uganda’daki bir kurşun ve altın madeninde çalışan işçinin geçtiğimiz ay aniden kanamalı ateşe yakalanıp ölmesi,yetkilileri alarma geçirdi. Doktorlar,Ebola’ya olan benzerliğiyle bilinen Marburg virüsü salgını başlamış olabileceği endisiyle,ölen işçinin kan örneğini hemen Uganda Virüs Araştırma Enstitüsü’ne yolladı.
Marburg’un ölüm nedeni olarak kesinleşmesi üzerine,Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC) harekete geçti. Her iki kurum,virüsün yayılmasını önlemekle görevlendirildi. Bilim insanları,virüsü insanlara yayan canlının bulunması için Uganda’ya hareket etti.
CDC’ye bağlı sekiz bilim insanı,koruyucu Tyvek giysileri,gaz maskeleri,sıvı nitrojen tankları,bir jeneratör ve beş galon sıvı nitrojen ve katlanabilir masalarla bir Boeing 747’e atladı. Uganda’nın başkenti Kampala’nın dışındaki Entebbe kasabasına varan bilim insanları,buradan 360 kilometre uzaklıktaki Ibanda köyüne gitti. Margburg virüsünün ortaya çıktığı maden,köyün hemen dışında yer alıyordu.
Yarasalar ve dışkıları madenin her yerindeydi. Koruyucu giysilerini giyen ve gaz maskelerini takan bilim insanları,madendeki yarasa yuvalarında yarasalarla boğuştu ve 800 tanesini yakaladı. Ardından,tutsak yarasalar Ibanda’da kurulan virüs laboratuarına götürüldü.
MONTAJ HATTI KURDULAR
Montaj hattı gibi kurulan laboratuarda gruplar halinde çalışmaya başlayan bilim isanları,yarasaların böbreklerinden,karaciğer ile akciğerlerinden ve kalplerinden doku ile kan örnekleri aldı. Diğerleri,hemen elde edilen verileri kaydetti.
Doku örnekleri,deney tüplerine yerleştirildi,tüpler,kırılmalarını önlemek için külotlu çoraplara kondu. Ardından sıvı nitrojen tanklarına yerleştirilen türpler,bir hafta sonra ABD’nin Atlanta kentine ulaştı.
Araştırmacılar,getirilen dokularda Marburg virüsünün izlerini aramaya başladı. CDC ekibinde yer alan Craig Manning,“Eğer virüsten etkilenen bir popülasyonun nasıl davrandığını anlayabilirsek,onları tedavi edebiliriz”dedi.
İncelenen 800 yarasanın 23’ünde Marburg virüsü tespit edildi. Ancak yarasalarda virüsün semptomlarına ait delile ulaşılamadı. Bilim dünyası,olası bir salgının önüne hızlı müdahaleyle geçmeyi başarırken,Uganda’daki maden kapatıldı. Virüsün tek kurbanı olan işçi de toprağa verildi.
Sağlık Editörü