Ağızda Çıkan Yaraların Sebepleri ve Çözümleri Nelerdir?

Ağız kanserine kadar sebebiyet verebilecek olan, ağızda çıkan yaraların sebepleri ve çözüm yöntemlerini öğrenin

Uçuklar

Uçuğa neden olan virüs genellikle bir öpücük,paylaşılan mutfak eşyaları ya da diğer yakın temas yollarıyla ortaya çıkar. OTC krem ve merhemler rahatsızlığı giderme ve hızlı iyileşmede yardımcı olabilir. Sık çıkan yaralar içinse doktora görünmenizde fayda var. Uçuk,ağız problemlerinde en çok rastlanılanlardan birisi,diğer sorunlar ise aft,TME (çene eklemi hastalığı),ağız kokusu ve ağız kanseridir.

Pamukçuk

Pamukçuk,genellikle yaşlılarda ve bebeklerde sık görülmektedir. Fakat zayıf bir bağışıklık sistemi,antibiyotikler,diyabet ya da inhale kortikosteroidleri gibi bazı ilaçlar bu hastalığa sebebiyet verebilir. Bu konu ile alakalı kesin bir tanı için doktorunuza başvurmalısınız.

Tüylü Dil

Dil üzerinde küçük darbelere bağı bakterilerin büyümesi dilin kıllı görünmesine yol açar. Nedenleri ise antibiyotik kullanımı,hijyensiz bir ağız,sigara,çay ve kahveyi çok tüketme olarak gösterilebilir. Bazı durumlarda ilaç tedavisi gerekli olsa da genel olarak dil fırçalama yöntemleriyle tedavi edilebilir.

Aft

Ağız içerisinde ağrılı bir şekilde çıkan bu küçük kabarcıkların neden olduğu bilinmemekte. Tetikleyici unsurlar ise duyarlılık,enfeksiyon,hormonlar,stres ve vitamin eksikliği olarak söylenmektedir. Ayrıca,aftöz ülser denilen aft türü yanak ve diş etleri üzerinde de ortaya çıkabilir. Genellikle bir veya iki hafta sürer. Kalıcı olanlar ise aft karşıtı kremler,reçeteli ilaçlar ya da lazer ile tedavi edilebilmektedir.

Lökoplaki

Lökoplaki,kötü takılmış protezler,sigara ve dumansız tütün gibi tahriş edici dış etkenler sonucu vücudun göstermiş olduğu bir tepkidir. Ağızda beyaz lekeler veya plaklar olarak görülür,genellikle ağrısızdır ve kazınmamalıdır. Ağzınızda kalıcı yaralar,lekeler veya diğer anormal değişiklikler fark ediyorsanız bir diş hekimine gözükmelisiniz.

Liken Planus (Sinirsel Deri Deformasyonu)

Yanak veya dilin iç kısmında beyaz lekeler veya dikene benzer kırmızı parlak döküntüler görüyorsanız bu liken planus olabilir. Neden oluştuğu bilinmemekle birlikte genellikle herhangi bir tedavi gerektirmez. Fakat aşırı ağrı ve ülser oluşması durumunda ilaç ile tedavi edilebilir. Oral liken planus kronik olabilir ve ağız kanseri riskini artırabilir. Liken planus cilt,kafa derisi ve genital bölgeyi etkileyebilir. Bu gibi durumlarda doktora başvurulmalıdır.

Harita Dil Hastalığı

Dilin üzerinde harita gibi bir görünüme sebep olan,çok nadir görülen bir durumdur. Genellikle zararsızdır ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Ağrı oluşması durumunda ağrı kesiciler ve anti-inflamatuar ilaçlar yardımcı olabilir.

Ağız Kanseri

Yüzde,ağızda ve boyunda açıklanamayan uyuşmalar şeklinde görülebilir. Çiğneme,konuşma ve yutmada yaşanan sorunlar da ağız kanserinin belirtileri arasındadır. Aşırı sigara içme,aşırı güneşe maruz kalma,dumansız tütün kullanımı ve ailede bir kanser öyküsü olması gibi nedenlerden ötürü ortaya çıkar. Ağız kanseri genellikle insan papilloma virüsü ya da HPV ile bağlantılı olmuştur. Ağız kanseri erken tanı sayesinde tedavi edilebilir.

TME (Temporomandibüler Eklem Sendromu)

Çene eklemi ağrısı olarak da bilinir. Yüz,kulak veya boyunda şiddetli ağrıya neden olabilir. Çene sıkma,diş bileme ya da yaralanmalar temporomandibüler eklem sendromuna neden olabilir. Sonuçlar genel olarak aynıdır:baş ağrısı,baş dönmesi,yutma sorunları gibi. Dinlenme,ağız koruma ilaçları veya cerrahi olarak tedavi edilebilir.

Diş Kırılması

Buz veya sert şekerler,diş gıcırdatma veya sıkma diş üzerinde çatlaklara veya diş kırılmalarına yol açabilir. Küçük kırıklar veya çatlaklar çok rahatsız edici olmayabilir fakat ağrımaya başlayıp ilerleyen zamanlarda kalıcı diş hasarlarına yol açabilir. Böyle bir sorunla karşılaşmanız durumunda diş hekiminiz diş yapıştırma,diş şekillendirme,porselen kaplamalar ve ağır hasar gören dişleri düzetmek için kron gibi yöntemlerle size tedavi şekilleri sunabilir.

Amalgam Dövme

Ağzınızın yumuşak bir bölümünde küçük mavi-gri renkte bir leke fark ediyorsanız,amalgam dövme olarak adlandırılan bir ağız problemli ile karşı karşıya olabilirsiniz. Küçük bir dövme gibi görünen bu yaralar oldukça zararlıdır. Mavi-gri noktalar büyür veya renk değiştirirse çok daha farklı sorunlara yol açabilir,bu sebeple bu tarz durumlarla karşılaşıldığında hemen bir doktora danışmalısınız.

Dişeti Hastalıkları

Periodontal (dişeti) hastalığı,bakterilerin diş eti çizgisi boyunca birikmesinden oluşur. Gingivitis,diş eti hastalığının ilk aşamasıdır. Kırmızı kabarıklıklar ve diş eti kanamaları hastalığın başlıca belirtilerindendir. İyi bir ağız hijyeni dişeti hastalıklarını önlemeye yardımcı olabilir,sigara,kötü beslenme ve stres ise daha da kötü yapabilir.

Periodontitis

Diş eti hastalığının bir sonraki aşaması ya da diş eti enfeksiyonu olarak nitelendirilir. Artan diş ve dişeti iltihabı dişeti çekilmesine neden olur,apse,plak ve yiyecek artıkları nedeniyle sonunda enfeksiyona dönüşür. Gelişmiş diş eti hastalıkları,yetişkinlerde diş kaybının önde gelen nedenlerindendir. Diş eti çekilmesi ve basık diş tedavisi için doktorunuza danışın.

Çürükler,Apse,Renk Değişikliği

Diş ipi,günlük ve düzenli şekilde diş hekimi muayanesi çürükler,apse ve dişlerdeki renk değişikliği gibi sorunları önlemeye yardımcı olur. Diş enfeksiyonları yüz çevresine,kafatasına hatta kan dolaşımına yayılabilir,bu sebeple diş ağrıları,ağzınızda yanma veya kulak ağrısı varsa en kısa zamanda bir diş hekimine gidilmelidir.

Ağız Kokusu

Kalıcı ağız kokusu veya ağızda hissedilen kötü bir tat veya ağız kuruluğu dişeti hastalığının bir işareti,hatta diyabet belirtisi olabilir. Kötü nefese sebebiyet veren gıdalardan kaçınarak,diş ve dil fırçalayarak ağız kokusu ile mücadele edilebilir. Ağız kokusu devam ederse,yardım almak için diş hekimine gitmelisiniz.

“Yalan”Baloncukları

Eski bir rivayete göre,yalan söylemek dil üzerinde bir yumru-baloncuk oluşmasına neden olur. Bu küçük,zararsız baloncuklar birkaç gün sonra kendiliğinden kaybolmaktadır,fakat rahatsız edici olabilir. Neden çıktığı konusu ise tamamıyla bir sır. Tüketilen bir gıda ya da dili ısırma gibi küçük travmalara tepki olabilir. Genellikle tedavi gerektirmez fakat uzun süreli olarak geçmiyorsa,doktorunuza danışmanızda fayda var.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Dental Muayene

Düzenli dental muayeneleri önleyici sağlık bakımının önemli parçalarından biridir. Dental muayene sırasında dişçi veya hijyenist dişlerinizi temizler ve dişeti inflamasyonu veya kemik kaybını belirler.
Total
0
Share