Aile içi şiddet çocukları nasıl etkiliyor?

Bir evde şiddet varsa, çocuklar şiddetin yaşandığı anda uyuyor olsa bile veya aynı odada olmasa bile şiddetten her zaman etkilenir.

Bir evde şiddet varsa,çocuklar şiddetin yaşandığı anda uyuyor olsa bile veya aynı oda da olmasa bile şiddetten her zaman etkilenir. Yaşadığınız şiddet ne kadar uzarsa çocuklarınız için durum o derece kötüleşir.

Şiddet olduğunda,çocuklar korkabilir,utanabilir,hatta şiddetin sebebi olarak kendilerini görebilirler. En kötüsü başkalarını incitmenin – yaralamanın veya başkaları tarafından şiddete uğramanın normal olduğunu düşünerek büyüyebilirler.

Aile içi şiddete tanık olan çocuklarda görülen diğer sağlık sorunları;

•Depresyon
•Anksiyete
•Okul Başarısında Düşüş
•Davranış Problemleri
•Uyku problemleri
•Kronik Sağlık Problemleri
•Ergenlerde alkol ve uyuşturucu bağımlılığı
•Gelecekte tacize-şiddete uğrama veya tacizde-şiddette bulunma

Şiddet içeren bir ilişkiyi bitirdiğinizde çocuğunuza şiddetin yanlış olduğunu,sağlıklı kararlar almanın mümkün olduğunu bir örnekle göstermiş olursunuz.

Aile içi şiddettin çocuğun üzerindeki etkilerini azaltmak için ne yapabilirsiniz?

Çocuğunuzun her şeyin farkında olduğunu bilin: Çocuklar kendilerine şiddet uygulanmasa veya şiddet onların yanında gerçekleşmese bile evdeki şiddeti hissederler ve bundan etkilenirler.

Çocuğunuzla şiddeti konuşun: Çocuğunuzla şiddet konusunda konuşmaya karar verdiğinizde onun sizinle bu konuyu konuşmak istemeyebileceğini veya cevaplamakta oldukça zorlanacağınız sorular sorabileceğini baştan kabul edin.

Kısaca durumu ve ailenin bu durumdan nasıl etkilendiğini anlatın. Sorularına açık ve doğru cevap verin. Detaylara girmeyin.

Bazı çocuklar sizi üzmemek için şiddet hakkında konuşmak istemezler ve üzüntülerini,korkularını,kızgınlıklarını içlerine atarlar. Sizinle duygularını paylaşması onu cesaretlendirin,ama konuşmak istemiyorsa zorlamayın.

Onu dinleyin ve duygularını kabul edin: Çocuğunuz sizinle duygularını paylaşırsa onu ilgi ve anlayışla dinleyin. Yargılamayın,eleştirmeyin ve duygularını geçiştirmeye çalışmayın.

Çocuklar genellikle evdeki şiddetten kendilerini sorumlu tutarlar. Suçluluk duygusu çocuğu derinden yaralayabilir. Çocuğunuza bunun onun suçu olmadığını açık bir şekilde belirtin.

Çocuğunuz şiddet nedeni ile size de kızgın olabilir ve sizi suçlayabilir. Bu normal bir tepkidir. Savunmaya geçmeden dinlemeye çalışın. Söylediklerini dikkate alacağınızı ama şiddetin,nedeni ne olursa olsun kesinlikle yanlış bir davranış olduğunu belirtin.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share