Aileler Arası Yaşanan Sorunlar Nasıl Çözümlenir?

Yeni evli çiftler, bir yandan kendi aile düzenlerini kurmaya çalışırlarken,bir yandan da evlenmeden önceki düzenlerini devam ettirmek isterler.

Bazen çiftlerden biri,bazen de kendi aile bireyleri bu yeni düzene alışmakta güçlük çekebilir veya bu duruma direnç gösterebilirler. Yaşanılan problemlerde gelinlerinin ya da damatlarının ne hissettiğini umursamadan eleştirel yaklaşabilirler.

Bu durumda çiftler kendi ailelerinin ilgisini,sevgisini,takdir ve onayını yitirmekten korktukları için de ailelerinin yanlış tutum ve davranışlarını görmek istemez ya da savunmacı davranırlar.

Sağlıklı İletişim Kurun

Eşinizin ailesinden herhangi birisiyle bir sorun yaşadı¬ğınızda öncelikle bu sorunu onunla paylaşmalısınız. Eğer açık bir dille probleminizi paylaşmazsanız,bu sıkıntınızı başkalarına anlatır,dedikodu yolu ile söylemek istediklerinizin çarpıtılmasına ve problemin daha da büyümesine sebep olabilirsiniz.

Sağlıklı iletişimde en işe yarar yöntem hamburger yöntemidir. Yani iki pozitif cümle arasına,şikayet veya memnuniyetsizlik içeren negatif cümleler yerleştirilmesidir.

1. Öncelikle eşiniz ile empati yapın,onun duygularını anlamaya çalışın “seni anlıyorum…..”la başlayan bir cümle kurarak onu rahatlatın
2. “Bu konu beni üzüyor,incindim,kırıldım,“gibi ifadeler ile problem hakkındaki duygularınızı karşı tarafı suçlamadan dile getirin.
3. Yaşanılan bu problemin çözümü için çeşitli seçenekler sunun,eşinizden de çözüm önerileri alın
4. Çözüm için ortak bir karar alıp,bunu uygulayın

Aileler Hakkında Tartışırken Dikkat !

•Eşinizin ailesinden herhangi biriyle yaşadığınız sorunları,kendi evliliğinizle ilgili bir sorun hâline getirmeyin.

•Yaşanılan sorunu görmezden gelmeyin,olaylara “ben karışmam,sen çöz “demeyin

•Eşinizin duygularını rahatça ifade etmesine müsaade edin

•Onu eleştirmeden,suçlamadan dinleyin,

•Onu dinlerken “Seni anlıyorum.”,“Çok üzülmüşsün.”,“Çok kırılmışsın.”gibi duygularını anladığınıza dair geri bildirimlerde bulunun.

•Eşinizden,yaşadığınız problemde taraf olmasını beklemeyin

•Karşı atak geliştirip eski defterleri açarak onun ailesindeki sorunları ortaya dökmeyin

Eşinizin ailesini değiştirmeye çalışmayın,onlarla bir güç savaşına girmeyin

•Aile bireyleri sık sık onları ziyaret etmenizi isteyebilir,kendi ailenizi ziyaret ederken eşinizi de her seferinde gelmesi için zorlamayın

•Eğer aynı şehirde yaşıyorsanız haftanın bir gününü belirleyin ve bunu ailelere açıklayın. Örneğin “bir Cuma akşamı sizde yemekteyiz,bir diğer hafta eşimin ailesindeyiz “deyin . Evliliğiniz oturdukça bunu iki haftada bir gerçekleştirebilirsiniz.

•Eğer eşinizin ailesi şehir dışında ise tatillerin birisini onlarla geçirin,bayram,doğum günü,yılbaşı gibi özel günlerini atlamayın,mutlaka arayın.

•Eşinizin ailesine finansal olarak bağlı olmaktan mümkün olduğunca kaçının.

Dr. Obengül Ejder

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Ruh Eşinizi Bulmanın 8 Yolu

Birçoğumuz için romantik ilişkiler hayatımızın en ortasında yer alır. İlişkide işler iyi gittiğinde her şeyiyle eğlenceli ve keyif vericidir, tam tersi durumda ise keyfimiz kaçar ve hüzünlü bir dünyaya giriş yaparız.

Aşkın Tarihini Merak Edenlere

En eski çağlardan bu yana, gölge gibi peşimizi bırakmayan aşk… Temelinde yalnız ana-babamızın değil,ondan önceki sayısız kuşağın da ağır mirasını barındırıyor.
Read More

İlişki Bağımlısı Olabilir misiniz?

Kendinizden çok bir başkasını mı mutlu etmeye çalışıyorsunuz? Ya da tüm enerjinizi sadece tek bir insanda mı harcıyorsunuz? Eğer böyleyse ilişki bağımlısı (condependent) olabilirsiniz.
Read More

Evlilik Danışmanlığı

Aynı zamanda çift terapisi olarak adlandırılan evlilik danışmanlığı psikoterapinin bir çeşididir. Evlilik danışmanlığı her tür çiftlere, sorunlarını çözmeye ve ilişkilerini güçlendirmeye yardım eder.
Total
0
Share