Ayrılmak zor bir durumdur ve özellikle çocuklar için daha zor hale gelebilir. Boşanmış ebeveynlerin çocukları bu durumdan çok derin şekilde etkilenebilirler. Bazı çocuklardan, hala aniden taşınan anne veya babanın yasını tutarken, savaş halindeki ebeveynler arasında barışı sağlaması beklenir. Diğerlerinin ise yemek hazırlama veya ev ödevlerine yardımcı olma gibi günlük işler konusunda bir anda zorlanmaya başlayan ebeveynlerle uğraşmaları gerekir.
Çoğu çocuk, ilk etapta hiç de maruz kalmalarına gerek olmayan, boşanmanın getirdiği savaş yaralarını yetişkinlik yıllarına kadar taşır. Fakat boşanan çiftler, kendi davranışlarını kontrol ederek boşanma evraklarının üzerindeki mürekkep henüz kurumadan çocuklara verdikleri hasarı durdurabilirler.
1. Çocuğunuzu elçi haline getirmeyin
Birçok ebeveyn çocukları yoluyla iletişim kurmaya çalışırlar ve bu durum da çocuklar üzerinde gereksiz stres yaratarak onları ebeveynlerinin altından kalkamayacağı durumları iletmeye zorlar. İnternet bugünlerde eski eşinizle iletişim kurmak için mükemmel bir yoldur. Bu şekilde negatif bölgelere girmeden ve eski yaraları açmadan çocuğunuzu yetiştirme durumunuzu özel bir şekilde tartışabilirsiniz. İnternet aynı zamanda mesajların kaydedilmesine imkan tanıdığı için mahkemede geçerli bir kanıt olarak kabul edilir. Bu nedenle ebeveynler internet olanağını kullanırken daha çok dikkat etmektedirler.
Eski eşinizle yüz yüze veya telefonda konuşmak istiyorsanız ya da konuşmanız gerekiyorsa konuya odaklanın ve sinirlenirse yemi yutmayın. Basit bir şekilde söylemek gerekirse; ‘Hislerini anlıyorum, fakat çocuğumuzun ödevini tartışmak için buradayım’ minvalinde cevaplar verin. Doğru olanı yapın. Çocuğunuzun ruh hali buna bağlıdır.
2. Çocuğunuzu terapistiniz haline getirmeyin
Boşanma vakalarında gençler ve çocukların dünyalarını alt üst oluyor. Boşanma detaylarınızı veya eski eşinize karşı kızgınlıklarınızı yaşı biraz daha büyük olan çocuklarınızla paylaşma tuzağına düşmeyin. Kendi endişeleri ve kontrol ihtiyaçları sizin içinden geçtiğiniz süreci ‘’anlamalarına’’ neden olur, fakat ebeveyn olan sizsiniz. Kendinize yardımcı olmak için dışarı çıkın, gerekirse terapi görün ve bu sınırları devam ettirin. Çocuğunuzu sizin destekçiniz haline getirmeniz yanlıştır ve onlara zarar verir.
3. Çocuğunuzu ‘’anlamaya’’ çalışın
Çocukların anlaşıldıklarını hissetme ihtiyacı duyduklarını ve boşanma sonrasında hislerinin karmaşa halinde olabileceğini vurguluyor. Onları dinleyin. Ne düşünmeleri gerektiğini söylemeyin. Ayrıca, zor gelebilir fakat eski eşinizi eleştirmeyin -çocuğunuz evliliğinizin bir sonucu olduğu için bu aynı zaman da onu da eleştirdiğiniz anlamına gelir. Size söyledikleri şeylere spesifik cevaplar verin. ‘’Babanın yeni kız arkadaşı hakkında üzgün/kızgın/sinirli hissediyor gibisin, doğru mu?’’ şeklinde cümleler kurun. Bir ebeveyn olarak bir çözüm üretmek zorunda değilsiniz. Sadece çocuğunuzu dinlemeniz gerekir.
Ayrıca çocuğunuza haberleri iletirken üzerine yorum yapmayın. Çocuğunuza, kendisi de öyle istediği takdirde, içinden geçenleri bir yere yazıp eski eşinizle paylaşmasını isteyebilirsiniz. Kendi hisleriniz değil; çocuğunuzun hisleri konusunda kendinizi geliştirin. İyileşme, sevgi dolu bir bağ ve kendini anlaşılmış hissetme yoluyla sağlanır.
4. Uzun ve kapsamlı sorgulamalardan kaçının
Hiçbir şey söylememek çocuğunuzu strese sokar ve sanki her iki dünyayı bölümlere ayırarak diğer deneyim hakkında dikkatli davranması gerekiyormuş gibi bir izlenim yaratır. Öte yandan, çocuğu sorguya çekme onun tamamen ortada kalmasına neden olur ve bu da duygusal açıdan imkansız bir pozisyondur. Bu nedenle çocuğunuza gerilimi azaltan eğlenceli ve genel sorular sorun ve gerisini akışına bırakın.
5. Yapmış olduğunuz hataları düzeltin
Bu tavsiyeleri okuyan çoğu boşanmış ebeveynler, çocuklarına karşı kasıtsız olarak yaptıkları hataların farkına varmış olabilirler. Pekala, kötü bir ayrılık sonrası yaşanan duygusal olumsuzlukları geri almak için çok mu geç? Hayır, çocuklar oldukça affedicidir. En azından öfkelerin daha güçlü hale geldiği erken yetişkinlik yıllarına kadar durum böyledir. Eğer hata yapmışsanız, aşağıdaki tavsiyelere uymanız önemlidir:
- Özür dileyin. Üzgün olduğunuzu belirtmek çocuklarınızın üzerinde uzun süre etkili olacaktır.
- Yaptığınız hatayı ayrıntılı bir şekilde açıklayın ve o andan itibaren kendinizi davranışınızı değiştirmeye adayın.
- Çocuğunuza güvenli ve spesifik bir işaret verin –örneğin, eski eşinizi eleştirmeye başladığınızda bu duruma dikkat çekmesini isteyebilirsiniz ve bu da sizin için mola görevi görür, hemen hareketinize son vermeniz ve tekrar yapmamanız gerektiğini hatırlatır.
Sağlık Editörü