Alerjide Mevsimler-Meslekler ve Hijyen Teorisi

Hangi mesleklerde ve mevsimlerde alerji daha sık görünür?Fazla hijyen zararlı mı?

Allerjinin mevsimle ilişkisi var mıdır? Hangi mevsimlerde allerjik vakalar artıyor?
Evet,özellikle ülkemizde Şubat,Mart aylarında kızıl meşe,fındık,zeytin,huş,kavak ağacı gibi ağaçların polenleri ve bazı mantar sporları,Nisan,Mayıs,Haziran aylarında çayır,çimen gibi otların polenleri,Eylül Ekim ayında yabani otların polenleri ve küf mantarların sporları ortamda artarak allerjilere neden olmaktadır. Ev tozu akarı,küf mantarları ve hayvan tüyleri ise yılboyu allerji yapabilir.

Hangi mesleklerde allerjik (allerjik) hastalıklar daha sık görülür?

Ör. Latexle sık temas eden sağlık çalışanlarında,kimyasal madde ile teması olan laborantlarda,tozlu işlerde çalışan keresteciler,marangozlar,fırıncılar,değirmenciler,tekstil işçilerinde,hayvancılıkla uğraşan çiftçilerde,veterinerlerde,otomobil yapımında çalışanlarda ve boya ile uğraşanlarda daha sık görülebilmektedir.

Teknoloji geliştikçe allerjik hastalıklar da artıyor mu?
Evet ülkelerde gelişmişlik düzeyi arttıkça allerjik hastalıklarda artmaktadır. Bunun en önemli nedenlerden birisi olarak son zamanlarda ‘’hijyen teorisi’’üzerinde durulmaktadır. Köylerde yaşayan,kreş ya da anaokuluna giden veya kalabalık çok çocukluklu ailelerin çocuklarında bazı mikroplar veya parazitlerle daha sık karşılaşma bağışık sisteminin daha iyi gelişimine neden olmaktadır. Böylece bağışık sisteminde var olan denge daha iyi korunmakta ve sonuçta bu çocuklarda allerjik hastalık daha az görülmektedir. Şehirde yaşayan daha temiz ortamlarda büyüyen çocukların mikroplarla daha az karşılaşması sonucu savunma sisteminin dengesi bozularak allerjik hastalıkların gelişimi kolaylaşmaktadır.

1990’lı yılların başlarından itibaren ev içi ortamda hızla değişmiştir. Önceden evlerde yaz ayları geldiğinde mevcut halılar kaldırılırken,son yıllarda bu alışkanlık değişmiştir;evler özellikle yatak odaları tümüyle duvardan duvara halılarla kaplanmaya başlamış buda ev içinde ev tozu akarlarının seviyesini artırmıştır. Ayrıca evler eskiden sobalarla ısıtılırken,genellikle yatak odası daha soğuk olmaktaydı ve soğukta akarlar üreyememekteydi. Ancak merkezi ısıtmaların,örneğin kaloriferlerin yaygın kullanımı yatak odalarınında ısısının artamasına,dolayısıyla ev tozu akarlarının daha kolay üremesine neden olmuştur. Şehir hayatının gelişimi ile iç ortamlarda daha fazla zaman geçirmemize dolayısıyla ev tozu akarları ve küf mantarları gibi iç ortam allerjenlerine daha çok maruz kalmamıza neden olmuştur. Ayrıca evlerde kedi,köpek gibi hayvan besleme alışkanlığının artmasıda allerjenlere maruziyeti artırmakta,allerjenlere maruziyet arttıkça da allerjik hastalık gelişimi artmaktadır.

Özellikle kadınlar arasında sigara içme alışkanlığının artması,annelerin hamilelikte ve emzirme döneminde sigara içmiş olmaları,kapalı ortamlarda sigara dumanına maruz kalmak ve hava kirliliği allerjilerin artmasında önemli nedenlerdendir.
Endüstrileşme ile birlikte diet alışkanlıklarını değişmesi,doğal gıdalar yerine hazır,katkı maddeleri içeren yiyecek tüketiminin artması besin allerjilerine neden olmaktadır

Dr. Gülden paşaoğlu Karakış

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share