Alerjik Hastalıkların Nedenleri Nelerdir?

Alerji, modern çağın yeni hastalığı diye tanımlanıyor. Günümüzde en sık rastlanan hastalıklar arasında sayılan alerjinin türleri de gün geçtikçe artıyor.

Alerji,modern çağın yeni hastalığı diye tanımlanıyor. Günümüzde en sık rastlanan hastalıklar arasında sayılan alerjinin türleri de gün geçtikçe artıyor.

Alerji nedir?

"Alerji"organizmanın çeşitli uyaranlara karşı geliştirdiği aşırı bir duyarlılık reaksiyonudur,Yani,normal şartlarda vücudun reaksiyon vermesini beklemediğimiz bazı maddelere reaksiyon vermesini tanımlar. Bu aşırı yanıt,bağışıklık sisteminiz tarafından oluşturulur. İnsan vücudu doğadaki bir madde (antijen) ile ilk kez karşılaştığında bağışıklık sistemi tarafından tanınır ve ona has (spesifik) olarak IgE antikoru gelişir.
Buna "doğadaki alerjene karşı duyarlılaşma"süreci denir. Buradan sonra bu madde o çocuk için "alerjen"haline gelmiştir,Alerjen organizmaya tekrar girdiğinde burun,göz,bronş,bağırsak gibi dış yüzeyi olan organlardaki mast hücreleri denilen hücrelerce bu IgE antikoru kullanılarak yakalanır. Bunun sonucunda o bölgede müthiş bir yangı oluşur. Örneğin;bu yangı polen ile burunda ise bahar nezlesi (alerjik rinit),ev tozu akarı ile bronşlarda ise astım,bağırsaklarda inek sütü ile olur ise besin alerjisi vs şeklinde sonuçlanır.

Alerjik hastalıkların nedenleri

Alerjik hastalıklar,bazı genetik faktörlerin ve çevre faktörlerinin etkisiyle ortaya çıkan hastalıklardır. Ailesinde alerjik hastalık olanlarda astım görülme olasılığı daha fazladır. Bir ebeveyninde astım ve alerji öyküsü olan çocukta astım riski yüzde 33,her iki ebeveyninde astım ve alerji öyküsü olan çocukta astım riski yüzde 60’tır.

Dr. Gülden paşaoğlu Karakış

Total
0
Shares
Related Posts

Diyabet Neden Artıyor?

Genetik bir hastalık olan tip 2 diyabetin toplumda hızla artan bir hastalık olduğu bilinmekte.

Cildiniz İçin Bunları Yapıyor musunuz?

Yaz aylarında yıpranan ve kuruyan cilt, sonbaharda mevsim değişikliğiyle birlikte uyum sorunu yaşıyor ve özel bakımlara ihtiyaç duyuyor. İşte cildinizi yeniden canlandırmak için yapabilecekleriniz:
Total
0
Share