Sıcakların Ruh Sağlığımıza Etkileri

1-Yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte trafik kazalarında ciddi artış oldu ve ne yazık ki ölümlü bir çok kaza yaşandı. Yaz aylarında trafk kazaları neden artıyor,aslında yağmurlu ya da karlı havalarda kazaların daha fazla olması beklenirken sıcak havalarda trafik kazalarındaki artışın nedenleri sizce neler olabilir?

Bunun bir çok nedeni olabilir. Yazın tatiller nedeniyle karayollarının daha fazla kullanılması,yurtdışından gelen gurbetçilerin kısa zamanda istedikleri yere ulaşma telaşları,yazlık yerlerde içki tüketiminin artması,yollardaki asfaltın erimesi ve yol güvenliğinin tehlikeye girmesi gibi bazı nedenler sayılabilir. İnsan açısından bakarsak sıcağın insan üzerindeki etkisini incelememiz gerekir.

2- Sıcağın insanlar üzerinde psikolojik ve fiziksel ne gibi etkileri oluyor?

Sıcaklar insan vücudunu olumsuz yönde etkiliyor. Sıcak havalara uyum sağlamak için sıcağın yarattığı stresle başa çıkmaya çalışıyor. Tansiyon yükselmesi,nefes almada düzensizlikler nedeniyle Sıcaklarda metabolizmamız ekstra bir yük taşımak zorunda kalıyor.

Diğer taraftan sıcak havaların insanlarda tahammülsüzlüğü artırdığı,isteksizliğe ve bıkkınlığa neden olduğunu sıklıkla gözlemliyoruz. Özellikle güney illerimizde kavgaların çok fazla yaşanması da aşırı sıcağın insan üzerinde etkileri ile ilişkilendirilebilir.

Bedenimiz daha çabuk yorulduğundan dikkatimiz de daha sık dağılmaya başlıyor. Bazen dalgınlık ve uyuklama durumları kazaları beraberinde getirebiliyor.

Sıcaktan bunalmış,bedeni normale göre daha kısa sürede yorulan,isteksiz ve tahammülü azalmış bir kişi araç başına geçince kazaların artması kaçınılmaz oluyor.

3- Dikkat ve konsantrasyon bozukluğu ya da sıcaklardan kaynaklı uyku sorunları açısından ele alınırsa sorunun giderilmesi ya da hızının kesilmesi için önerileriniz neler olur?

Tüm psikolojik etkileri azaltabilmek için öncelikle bedenimizden yola çıkmamız gerekir. Bedenimizi rahatlatır ve onu dinç tutarsak zihnimizi de rahatlatmış oluruz.

Bedeni rahatlatmak için yolculukta rahat ve hava alan kıyafetleri tercih edin

Normalde en geç 5 saatte bir mola verilnesi gerekirken sıcak havalarda maksimum 2-3 saatte bire düşürün.

Bol sıvı tüketmeye özen gösterin

Tatil yolculuğunda varılacak yer yaklaştıkça sabırsızlık artmaktadır. Bu durum aceleye ve sıklıkla da kazalara neden olmaktadır. Böyle durumlarda mola vererek yola devam etmeyi deneyin

Klimalı araçla yolculuk yapmayı deneyin. Mümkün değilse de gündüz sıcağın yoğun olduğu saatlerde yola cıkmayın.

Psikolog Ferahim Yeşilyurt

Psikolog Ferahim Yeşilyurt

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share