Alfa lipoik asit, glikozu yani kan şekerini enerjiye dönüştürür. Lipoik asit, tioktik asit ve ALA olarak da adlandırılır.
Alfa lipoik asit aynı zamanda bir antioksidandır, “serbest radikaller” olarak adlandırılan potansiyel olarak zararlı kimyasallar içeren nötralize bir maddedir.
Alpa lipoik asiti benzersiz kılan su ve yağın aksine antioksidanlar bakımından zengin daha yaygın kullanılan C ve E vitaminleri. C vitamini ve glutatyon gibi antioksidanlar ise kullanıldıktan sonra geri dönüşüme daha elverişli olanlardır. Glutatyon, vücutta poyansiyel olarak zararlı maddeleri ortadan kaldırmaya yardımcı olan önemli bir antioksidandır. Buna ek olarak alfa lipoik asit, glutatyon oluşumunu artırır.
Neden Alfa Lipoik Asit Kullanırız?
Periferik Nöropati
Periferik nöropati , beslenme bozuklukları, kemoterapi, diyabet, lyme hastalığı, alkolizm, zona, tiroid hastalığı, böbrek yetmezliği ve sakatlıklara neden olabilir. Sebep olduğu hastalıkların bazı belirtileri; ağrı, yanma, uyuşma, karıncalanma, güçsüzlük ve kaşıntı şeklinde görülebilir. Ön çalışmalar, alfa lipotik asit’in su ve yağ dokusunda, sinir hücrelerinin hepsine giren ve hücreleri hasarlara karşı koruyan bir antioksidan olduğunu ve yenileme konusunda yardımcı olduğu göstermektedir. Alfa lipotik asit kullanımı ile ilgili yapılan en büyük çalışmalardan birinde, 181 kişi 600 mg, 1200 mg veya 1800 mg alfa lipotik asit aldı. 5 hafta sonra, alfa liptik asit belirtileri görülmeye başladı. Verilen dozlar arasında en stabil ve etkili olanın günde bir kez alınan 600 mg olduğu gözlemlendi.
Beyin Fonksiyonları
Alfa lipotik asit beyindeki kan bariyerlerini rahatça aşarak, küçük damarların ve yapısal hücrelerin içine kolayca erişebilir. Bu durumun serbest radikaller yüzünden oluşabilecek hasarı önlediği ve sinir dokusunu koruduğu düşünülmektedir.
Yaşa Bağlı Sebepler
Bir antioksidan olarak alfa lipotik asitlerin, hücrelere zarar veren serbest radikalleri püskürttüğü gözlemlenmiştir. Ek olarak serbest radikaller yaşlanma ve kronik hastalıkların ilerlemesine sebebiyet veriyor.
Diğer Belirtiler
Alfa lipoik asit; katarakt, ağız yanması, glokom(göz tansiyonu), multipl skleroz, Alzheimer hastalığı ve felç gibi hastalıkların üzerinde geliştirebileceği durumlar için etkili olup olmadığının görülebilmesi açısından tavsiye edilmektedir.
Yan Etkileri
Alfa lipoik asit’in rastlanan yan etkileri ; bağ arısı, karıncalanma yada “iğnelenme” hissi, deri döküntüsü veya kas kramplarıdır. Japonya’da alfa lipoik asit kullanan birkaç kişide “insülin otoimmün sendromu” adı verilen nadir bir durum rapor edilmiştir. Bu durum, insülin tedavisi olmadan vücudun kendi kendine insüline karşı antiokorlar üretmesine ve hipoglisemi’ye neden olmaktadır. Hamile veya emziren kadınlar, çocuklar yada böbrek veya karaciğer hastalığı olan kişilerde alfa lipoik asit kullanımının güvenirliği konusunda yapılmış bir araştırma olmadığı için şuan için bilinmeyen bir nevi güvensiz denilebilecek bir durumdur.
İlaç Kullanımı İle Oluşabilecek Etkileri
Alfa lipoik asit kan şekerini kontrolünü dengeleyebilir, bu nedenle şeker hastalığı olup merformin(Glucopgahe), gliburid( DiaBeta, Glynase) gibi ilaçlar kullanan kişilerin profesyonel bir uzmanı gözetiminde alfa lipoik asit almalı ve kan şekeri seviyesi izlenmelidir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda alfa lipoik asit hormon düzeyleri değişiklik göstermektedir. Bu nedenle teorik olarak insalarda da aynı şekilde hormonal değişiklikler ve yan etkilere sebep olabilir. Ayrıca levotiroksin gibi tiroid ilaçları sağlık kuruluşları tarafından izlenmelidir.
Sağlık Editörü