Anksiyete Gerekli midir?

Anksiyete gerekli ve yaşamsaldır.Ancak anksiyete yaşamın etkinliği, arzu edilen amaçlara ulaşma, duygusal rahatlığı bozma hallerinde, sosyal ve mesleki açıdan işlevsellikte bozulmaya yol açtığı durumlarda patolojik sayılır.

Endişe,bunaltı,kaygı,kötü bir beklenti,hoş olmayan bir duygu olarak ifade edilen anksiyete her insanın hayatının bazı dönemlerinde bir biçimde yaşantıladığı bir durumdur. İnsanların varoloşundan bu yana anksiyete strese karşı oluşan yanıtın önemli bir parçasıdır ve her türlü tehlikeye karşı geliştirilen bir savunmadır. Dolayısıyla normal anksiyete gerekli ve yaşamsaldır. Ancak anksiyete yaşamın etkinliği,arzu edilen amaçlara ulaşma,duygusal rahatlığı bozma hallerinde,sosyal ve mesleki açıdan işlevsellikte bozulmaya yol açtığı durumlarda patolojik sayılır.

Neden ne olursa olsun anksiyetenin belirtilerini 4 ana grupta toplayabiliriz

  • Bilişsel belirtiler: Kişi “sanki”ile açıkladığı algısal sapmalar yaşar. Ör:sanki çevre değişiyor,sanki bedenim farklılaşıyor gibi ya da aklın sisli,bulanık olması,çevrenin olduğundan farklı görülmesi gibi algısal belirtiler görülebilir. Önemli şeyleri hatırlayamama,konsantrasyon güçlüğü,dikkat dağınıklığı,düşüncede duraksamalar,kesintiler olabilir.
  • Psişik beliriler:Kişinin yaşadığı ve onu rahatsız eden duygulardır. Hafif bir sıkıntı hissinden,dehşet duygusu,çaldırma,kontrolu kaybetme,ölüm korkusuna kadar değişen bir yelpazede yer alan belirtilerdir. Sinirlilik,çaresizlik,gerginlik gibi belirtiler görülebilir.
  • Davranışsal belirtiler: Normal davranışların hiperaktivasyonu ya da inhibisyonu şeklinde izlenir. Örneğin,kaçma,kaçınma,husursuzluk,hareketsiz kalma,kompulsiyonlar gibi.
  • Fizyolojik belirtiler:Fizyolojik belirtiler anksiyetenin yarattığı hormonal,parasempatik ve sempatik sistemlerin çalışmasındaki değişiklikler sonucu ortaya çıkar.

Kardiovaskuler Sistem:Çarpıntı hissi,göğüs ağrısı,baygınlık hissi

Kas-İskelet Sistemi:Ağrı,kaslarda gerginlik,seğirme,yorgunluk

Nörolojik Sistem:Baş dönmesi,uyuşukluk,görme bulanıklığı,titreme,güçsüzlük

Gastrointestinal Sistem:Yutma güçlüğü,karın ağrısı,bulantı,intestinal huzursuzluk,diare

Genito-Üriner Sistem:Sık idrar,sıkışma hissi,cinsel sorunlar,menstruasyon sorunları

Otonom Sinir Sistemi:Ağız kuruluğu,terleme,baş ağrısı,ateş basması,ellerin buz gibi olması

Solunum Sistemi:Göğüste basınç hissi,nefes darlığı,boğulma hissi

Bu belirtilerle başedilmesinde yeterli doz ve sürede uygun ilaç kullanımı ile birlikte psikoterapi uygulaması tedavide başarı oranını arttırmaktadır.

Dr. Burcu Yavuz

Total
0
Shares
Related Posts

Nasıl 10 kilo verdi

6 ayda 10 kilo veren üyemiz öyküsünü bizimle paylaştı, sorularımızı cevapladı.
Total
0
Share