Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ülkü Tıraş,anne sütünün faydalarına değiniyor ve annelere özel önerilerde bulunuyor.
Emzirmenin Sonunda Gelen Yağlı Süt Bebeği Obeziteden Korur
Anne sütü bebeğin ihtiyaçlarına özel olarak üretilir. Her annenin sütü kendi bebeğine özeldir ve bir diğerine benzemez. Hatta emzirmenin başlangıcındaki sütle son kısmı bile birbirinden farklıdır. Emzirmenin sonuna geldikçe anne sütünün yağ oranı da artar. Bu da bebeğin doymasını sağlar. Böylece bebek obeziteden de korunur.
Anne Sütü Meme Kanseri Dahil Birçok Hastalıktan Bebeği Korur
Anne sütü alan bebeklerde alerjik hastalıklar,çocukluk çağı şeker hastalığı,ishal,orta kulak enfeksiyonları ve tüm diğer enfeksiyon hastalıkları daha az görülür. Hatta yapılan araştırmalar,anne sütünün bağışıklık sistemini kuvvetlendiren özelliği nedeniyle kız bebeklerin ileride meme kanserine yakalanma riskinin çok daha az olduğunu gösteriyor.Ayrıca anne sütü ile beslenen bebeklerde lösemi yüzde 9,Hodgin lenfoma yüzde 24,çocukluk çağı kanserlerinden biri olan nöroblastomun ise yüzde 41 oranında daha az görüldüğü ortaya çıkmıştır.
İlk Süt Bebeği Enfeksiyonlardan Korur
Anneden doğum yapar yapmaz gelen kolostrum denilen ilk süt bebekler için hayati önem taşır. Bu nedenle bebeğin bu dünyadaki ilk besininin mutlaka anne sütü olması gerekir. İlk süt enfeksiyonlara karşı koruyucu madde içerir. Bu da enfeksiyonlara karşı direnci düşük olan yeni doğan için çok önemlidir. Bu nedenle bebeklere doğumdan sonra şekerli su kesinlikle verilmemelidir.
Anne Sağdığı Sürece Süt Gelir
Bebeğini belirli bir dönemin sonunda evde bırakıp çalışmaya başlayan anneler emzirme dönemlerinin biteceğini düşünür. Halbuki bu yanlış bir düşüncedir. İş yerlerinde belli aralıklarla sütlerini sağmaya devam ederlerse,bebeklerini istedikleri kadar emzirebilirler. Süt sağılmaya devam ettikçe,beyinden salgılanan hormonlar da çocuğun süte ihtiyacının sürdüğünü düşünür ve bol miktarda salgılanmaya devam eder. Ancak anne sağma işlemine ara verirse beyin,anne memelerinin dolgunluğundan rahatsız olmasın diye hormon salgılanmasını azaltır ve süt yapımı giderek azalır. İş yerinde sağılan anne sütü,özel kaplara konularak buzdolabının kapağında 24 saat,derin dondurucuda ise 6 aya kadar saklanabilir.
Dereotu,Maydanoz ve Nane Suyu Sütü Artırır
Anne sütünü artırmak için mümkün olduğu kadar sık aralıklarla bebeği emzirmek ve memeye masaj uygulamak gerekir. Bunun yanı sıra anneler mutlaka beslenmelerine özen göstermeli ve bol su tüketmelidir. Dereotu,maydanoz ve naneden elde edilen bitki çayları anne sütünü artırır.
Formül Mama Anne Sütünün Yerini Asla Tutmaz
Anne sütü varken bebeğe formül mamaların bebeğe verilmesi doğru değildir. Çünkü bu mamalar anneye ve bebeğe özel olarak üretilmez. Ancak annenin ateşinin 38 derecenin üstüne çıktığı ya da kanser tedavisinde kullanılan ilaçları aldığı özel durumlarda formül mama tercih edilebilir.
Anne sütü,ilk 6 ay tek başına,daha sonra ise ek gıdalara geçilerek 2 yıl boyunca bebeğe verilmelidir. Özellikle doğumdan sonraki ilk hafta içinde anne sütünün yeterliliği açısından bebek yakından takip edilmelidir. Bu geçiş döneminde anne ve bebeğin emme ve emzirme konusundaki problemleri sağlıklı nesillerin yetişebilmesi adına mutlaka giderilmelidir.
Sağlık Editörü