Astım Hastaları Kortizon Kullanmaktan Korkuyor

Astım hastalarının hastalıkları konusunda çok iyi eğitilmeleri gerekir. Hastalığını iyi bilen bir astım hastası, hastalığını kontrol altına tutmada doktoru kadar kendisine faydalı olabilir.

Astım hastalarının hastalıkları konusunda çok iyi eğitilmeleri gerekir. Hastalığını iyi bilen bir astım hastası,hastalığını kontrol altına tutmada doktoru kadar kendisine faydalı olabilir.

Hastalığın tedavisinde nefes yoluyla çekilen ilaçlar,akciğere lokal etki yaptığı için daha çok tercih ediliyor. Astım bronşların hastalığı olduğundan bronşlara da en kolay nefes yolunu açan ilaçlar yardımıyla ulaşılabiliyor.

Astım hastalarını kortizonlu ilaç kullanmak korkutur. İlacın içindeki kortizonun dozu düşük olduğundan yan etkileri az oluyor. İlacın etkisi yüksek olduğundan bu yan etkiler önemsenmeyebilir. Esas etkisi bronşlarda oluşan ödemi çözmesiyle ortaya çıkıyor. Astım hastalarında bronşlarda çok fazla şişme olduğundan bunu yok etmek için kortizon veriliyor. Tedavide altın standart budur. Eğer oluşan ödemi çözmezseniz bronşlar yine daralacaktır. Hastalara özellikle kortizonlar verirken bunun yan etkisinin çok az olduğunu da söylüyoruz. Spreyden ziyade kuru toz veriyoruz. Hasta kendisinin yarattığı bir basınçla kuru tozu içine çekiyor.

Bazı hastaların kuru tozu içlerine çekmekte zorlandıklarını görüyoruz bu durumda ilaçlar buharla da verilebilir. Astım hastalarının bronşlarında aşırı duyarlılık olduğundan,günlük yaşamlarında dikkat etmeleri gereken noktalar ve almaları gereken önlemler var. Endüstrileşmeyle birlikte özellikle de erkekler astımdan daha çok etkilenebiliyor,çünkü bu ortamlarda erkekler daha fazla çalışıyor. Ancak kadınlarda sigara içme oranının artması endüstrileşmeden bağımsız olarak astım hastası kadınların da sayısının artmasına yol açıyor.

Doç. Dr. Reha Baran

Total
0
Shares
Related Posts

Sınav Öncesi Şeker Tüketmeyin

Kan şekerinizin dengede kalması için, sınav öncesi kesinlikle şeker ve şekerli bir besin (tatlı,çikolata gibi) tüketilmemelidir.

Su İçmeyi Sevmiyoruz, Tuza Bayılıyoruz

Böbreklerimiz vücudumuzda adeta filtre görevi görüyor. Günde yaklaşık 200 litre kan temizleyen böbrekler, protein gibi yararlı maddelerin vücutta kalmasını, üre ve kreatinin gibi zehirli atıkların ise idrar yolu ile dışarı atılmasını sağlıyor.

İshalin Evde Tedavisi Mümkün mü?

Ailelerin dikkat etmesi gereken nokta günlük dışkılama sayısının ve kusmanın 5-6'dan çok olması , 38 ve üzeri ateş , çocuğun halsizleşmeye başlaması ve ağızdan beslenmenin giderek azaldığı durumlarda hızla doktora başvurması gerektiğidir.

Bebeklerde İshal ve Ateş

İshal genellikle günde 3'ten fazla sayıda sulu dışkılamadır. Ancak sık dışkılama kıvamı bozuk değilse ishal değildir.
Total
0
Share