Basit Önerilerle Çocuğunuzu Soğuk Algınlığından Koruyun!

Sonbahar, özellikle çocuklar için enfeksiyonlarla yaşama mevsimi anlamına da geliyor. Oysa basit ama etili yöntemlerle çocuğu grip, nezle ve sinüzit gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarından korumak mümkün .

Üst solunum yolu enfeksiyonunda belirtiler,çocuk virüsü aldıktan 1-3 gün sonra başlıyor ve hastalık genellikle 1 hafta sürüyor. Üst solunum yolu enfeksiyonları;hafif ateş,burun tıkanıklığı,uykusuzluk,ishal,huzursuzluk,burun akıntısı,burun tıkanıklığı,boğaz ağrısı,boğazda kaşıntı,hapşırık,geniz akıntısı ve hafif öksürük gibi belirtilerle seyrediyor.

Soğuk havada kıyafetine dikkat edin
Çoğu anne babadan "Çocuğum sokakta üşüyünce hastalandı"şeklinde yakınmalar duyuyoruz. Ancak sadece soğuğa maruz kalmak üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanmak için tek neden değil. Bu hastalıklar,hastalık yapan etkeni taşıyan birinin 1 metreden daha yakın mesafeden konuşması,öksürmesi,tıksırması,hapşırmasıyla etrafa yayılan tükürük damlalarıyla bulaşır. Çocuğun mutlaka hasta biri ile temas etmiş olması veya onunla aynı ortamda bulunması gerekir. Ancak çocuğu sokağa çıkarırken çok dikkatli olmakla fayda var,çünkü soğuk hava metabolizmanın yavaşlamasına yol açıyor. Metabolizma yavaşlayınca vücut direnci düşüyor,bunun sonucunda da mikroplarla savaşma yeteneği azalıyor. Bu nedenle çocuğun vücut direncini düşürmemek için sokağa çıkarken giydirilen kıyafetlere çok dikkat edilmeli.

Bir kat fazla giydirin
Bunun için çocuğu sokağa çıkarırken kıyafetlerinin yeteri kadar kalın olmasına dikkat edin. Isı izolasyonu açısından çocuğu kat kat giydirmek,kalın bir kat giydirmekten daha iyi. Ayrıcı bebeklerde daha çok baştan ısı kaybı olduğu için,başını örtmeyi ihmal etmeyin. Bunun için de bebeklik veya oyun çağındaki çocuğunuzu ev ortamında yetişkinlerden bir kat daha fazla giydirmeye özen gösterin. Çocuğunuz daha büyükse yetişkin gibi giyinebilir.

Atkısını 2-3 günde bir yıkayın
Soğuk havalarda sokağa çıkarırken çocuğun yüzünü atkıyla sarmalamayı ihmal etmeyin. Ancak hijyenik olmayan atkılarda bulunan mikroplar ağız ve burun yoluyla vücuda yayılarak hastalığa yol açabilir. Bu nedenle yere düşen veya hijyenik olmadığını düşündüğünüz atkıyı çocuğunuzun yüzüne sarmayın. Ayrıca atkıyı en az 2-3 günde bir yıkamaya özen gösterin ve başka birinin kullanmamasına dikkat edin.

İlk 6 ay sadece anne sütü ile besleyin
Beslenme,çocuğun güçlü bir vücut direncine sahip olması ve mikroplarla savaşmasında önemli rol üstleniyor. Anne sütü enfeksiyonlardan korunmada mamalardan daha üstün özelliklere sahip. Bu yüzden özellikle ilk 6 ay bebeğin kilo alımı yeterli ise sadece anne sütü verilmesi,bu süreçten sonra ek gıdalarla beraber anne sütüne devam edilmesi öneriliyor.

Yakın temasta maske takın
Eğer evde bulunanlardan biri veya anne hastaysa bebeğe enfeksiyonunun bulaşmaması için emzirme sırasında mutlaka maske takın.

Dr. Yunus emre Mercan

Total
0
Shares
Related Posts

Endoskopi Kanserde Erken Tanı İçin Gereklidir

Endoskopik muayene; yemek borusunda oluşan değişiklikler (tahriş, ülser, darlık, Barrett özofagusu gibi durumlar saptanır, gerekirse biyopsi (küçük parça) alınıp histapatolojik (mikroskop altında inceleme) olarak incelenerek kesin tanı konabilir.
Total
0
Share