Bayram Sonrası Beslenmeye Dikkat

Bayram sonrası kavurma, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve tatlıları aşırı tüketmek mide, kalp ve bağırsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara yol açıyor.

Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Einine Yüzbaşıoğlu,Kurban Bayramı süresince aşırı yemek yemek,kavurma,şeker,çikolata,ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşın tüketmenin mide,kalp ve bağırsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara ve kilo alımına yol açabileceğini söyledi.

Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emine Yüzbaşıoğlu,bayram sonrası beslenme önerilerinde bulundu. Güne iyi bir kahvaltıyla başlanılması gerektiğinin altını çizen Yüzbaşıoğlu,gece boyunca yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak ve güne hazırlanmak için kahvaltının olmazsa olmazlarından olduğunu dile getiren Yüzbaşıoğlu,’Tercih edilen kahvaltı içeriği de çok önemlidir. Mideyi yoracak (börek,poğaça,kızartma vb) ağır yiyecekler değil daha hafif (peynir,zeytin,haşlanmış yumurta,söğüş vb) bir menü seçilmelidir dedi. Az ve sık sık yemek yenilmesi konusunda uyanlarda bulunan Yüzbaşıoğlu,hafif bir kahvaltıdan 2-2.5 saat sonra bir ara öğün yapmanın metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olacağını,vücudun şeker dengesini sağlayarak hipoglisemiyi önleyeceğine dikkat çekti.

Yüzbaşıoğlu,‘Şeker düşmesi diye adlandırılan hipoglisemi oluşması sonrasında daha çok yemek yeme isteği olacağından bunu engellemek amacıyla ara öğünler ve ana öğünler atlanmamalıdır. Çantanızda bulunduracağınız kuru meyve veya leblebi ara öğün için yeterli olacaktır. Sıvı alımına dikkat edilmeli günde en az 1.5-2 litre su içilmelidir. Çikolata ve tatlı tüketimiyle alınan fazla şekeri dengelemek amacıyla su dışında tercih edilen içecekler şekerli içecekler değil,ayran,soda,komposto,az şekerli limonata olmalıdır. Çay ve kahve tüketimine dikkat edilmeli,bu içeceklerin yüksek tansiyon ve taşikardiye neden olduğu unutulmamalıdır‘ diye konuştu.

Öğle ve akşam yemeklerine dikkat edilmesini gerektiğini vurgulayan Yüzbaşıoğlu,açıklamasında şunları kaydetti:’Ana (öğle,akşam) öğünlere gereken önem verilmelidir. Öğlen ve akşam yemeklerinde önemli hususlardan biri saati diğeri ise içeriğidir. Öğle yemeklerinin atlanmasına,akşam yemeklerinin de geç saatlere kalmamasına dikkat edilmelidir. Saatli yenilmesi gereken öğle ve akşam yemeğinin içeriğinde bir öğün et ise bir öğün sebze,çorba,salata,yoğurt veya ayran olmalıdır. Yağlı ederin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğundan kalp-damar hastalığı,diyabet,hipertansiyonu olan kişiler kurban bayramı ve sonrasında yağsız ya da az yağlı etleri tercih etmelidir. Kısıtlı miktarlarda et tüketmeli,aşırıya kaçmamalıdır. Yemekler az yağlı olmalı,pilav,makama ve mantıdan kaçınılmalıdır. Kepek,çavdar,tam buğday gibi posalı ekmekler tercih edilmelidir.’

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Açlıktan Ölmeden Kilo Vermenin 4 Yolu

Kilo vermeyle ilgili gün yok ki yeni bir haber çıkmasın karşımıza. Siz siz olun çözümü mucizelerde aramayın. İşte size kilo vermeyle ilgili bilinen ama önemi çoğu zaman gözardı edilen 4 önemli tüyo.

Hipertansiyonun Türkiye’deki Durumu

Türkiye’de kan basıncını takip açısından yapılan en kapsamlı araştırma olan TEKHARF çalışmasında 1990 yılında yapılan ölçümlerde tansiyonu...
Total
0
Share