Bayramda İkram Sofraları Midenizi Yormasın

Bayramlar sevgi, saygı, hatırlama, sohbet demektir. Yemek ve ikram konusunda zorlayıcı olmamak gerekir.

Ramazan ayında günlerimizin gündüzü ibadet,gecesi ziyafet ile geçmekte. Sanki on bir ayın bir sultanı,on bir aylık yiyeceği,tatlısıyla,tuzlusuyla,etlisiyle,sütlüsüyle,çeşit çeşit,bir araya getirir de bir bir,birden sunar insana. Bu sultan hediyelerin en güzelini de Ramazanın en sonuna yani bayram günlerine saklar. Geleneklerimiz gereği kurabiyeler,lokmalar,lokumlar dökülür;hamurlu şerbetli tatlılar yapılır,rengârenk şekerlerden bir “ikram sofrası”hazırlanır da bir ay boyunca inzivaya çekilen midemizin buna birden nasıl alışacağı hiç hesaba katılmaz.

Misafirleri de midenizi de zorlamayın

Ramazan ayı boyunca günlük öğün sayısında azalma olduğu için beslenme alışkanlıklarında çeşitli değişiklikler meydana gelir. Sindirim sistemimiz iki üç öğünde beslenmeye adapte olur. Bayramda ise yeme özgürlüğüne kavuşmuş olduklarını düşünen bireyler normalden fazla besin tüketimine meyilli olurlar. Bayramlarda gelenekselleşmiş olan bayram ziyaretleri nedeniyle tatlı ve çeşitli ikramlarla dolu tabakların tüketimi artar. Bu keyifle geçirilmesi gereken günlerde bu ikramların miktarlarına dikkat ederek tüketilmelidir. İkram edilen her şeyi bitirmek yerine tadına bakmanız sizi de ev sahiplerini de mutlu edecektir.

Hastalar ve çocuklara dikkat!

Şeker,kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile kronik hastaların,sürdürdükleri diyete bayram süresince de özen göstermeleri önemlidir. Ayrıca,0–12 yaş grubu bebek ve çocukların,büyüme ve gelişime katkısı olmayan,boş kalori kaynağı şeker ve şekerli besinlerden uzak tutulmaları,bu tür besinlerin tüketiminden sonra diş temizliğine özen gösterilmesi gerekmektedir.

Sütlü tatlıları tercih edin

Bayramlarda özellikle mide yanmaları ve bağırsak problemleri artar. Bunun iki nedeni vardır;birincisi Ramazan ayı boyunca iki-üç öğünden oluşan farklı bir beslenme tarzına alışan mide ve metabolizma bir anda çok yoğun bir besin tüketimiyle karşılaşınca tepki gösterir. Diğer bir nedeni ise bayramlarda çok miktarda çikolata ve tatlı tüketiminizdir. Fazla miktarda ve yağlı besin tüketimi ile kişilerde gaz,hazımsızlık,mide bulantısı gibi mide ve bağırsak sistemi rahatsızlıkları görülebilmektedir. Bu nedenle Ramazan bayramı boyunca tatlı,çikolata tüketimine dikkat edilmeli,çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. Eğer tatlı tüketmek çok isteniyorsa hamurlu,şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Bu tercih kilo kontrolü sağlamanıza da yardımcı olacaktır.

Dyt. Merve Topuzoğlu

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share