Bebeğe İlk 6 Ay Su İçirmeyin!

Su insan yaşamı için büyük bir önem taşımaktadır.

Su insan yaşamı için büyük bir önem taşıyor.Yetişkin bir bireyin vücut ağırlığının yüzde 60 ‘ını su oluşturuyor. Bu oran prematüre bebeklerde yüzde 83 ve zamanında doğan bebeklerde yüzde 79 gibi yüksek bir rakamda seyrederken,doğum sonrasında ilk 3 .ayda yüzde 70 ‘e,1 yaşında da yüzde 60 ‘ a iniyor. Su insan yaşamı için büyük bir önem taşıyor. Çünkü su besinleri ve oksijeni organlara taşmak,vücut ısısını dengelemek,metabolizmayı düzenlemek,vücuttaki toksik maddelerin atılmasını sağlamak ve enfeksiyonlarla savaşmak gibi birçok önemli görev üstleniyor .

Yeterli su tüketiminin çocuklarda yetişkinlere nazaran daha büyük bir önem taşımaktadır.Su çocukların sağlıklı gelişimleri için ihtiyaç duydukları protein,karbonhidrat,yağ,vitamin ve mineral gibi yaşamsal önem taşıyan temel besin öğeleri arasında yer alıyor. Bu nedenle çocuklarda minimum sıvı tüketimi erişkinlerin 2 katı olmalıdır.

İlk 6 Ay Su İçirmeyin
Bebeğe ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi gerekmektedir. Bu süreçte suyu ne kadar kaynatırsanız kaynatın,içinde bulunan mikroplar bebeğe kolaylıkla geçebilir. İlk 6 ay bebeğin vücut dirence düşük olduğu için enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riski daha kolay olur. Bu yüzden su tüketimine katı gıdalara geçiş yapıldığında başlamalıdır.

Susuzluk Bebeği Huzursuz ve Bitkin Yapıyor
Yetersiz su alımı çocuklarda ishal ve enfeksiyon hastalıkları gibi ciddi sonuçlar ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Üstelik vücut ağırlığının yüzde 5 ‘i kadar su kaybı çocuklarda herhangi bir belirtide vermiyor. Vücut ağırlığının yüzde 10 ‘u kadar su kaybı durumunda ise huzursuzluk,dudak ve gözlerde kuruluk gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Vücuttaki su kaybı yüzde 15 ‘e ulaştığında halsizlik,baş dönmesi,bulantı,kusma ve gözyaşı azalması şeklinde belirtiler görülüyor. Yetersiz su alımının bir başka göstergesinin de idrarın yoğunluğudur. Koyu renkte idrar yeterince su alınmadığının önemli bir göstergesidir. Normal su içen bir çocukta idrar kokusuz açık sarı renkle olur. Yetersiz su tüketimi uzun vadede görme sorunları,bilinç kaybı,hatta böbrek yetmezliği,şok ve koma gibi çok ağır tablolara da neden olabilir .

Zihinsel Performansı Düşürüyor
Yetersiz su tüketimimi sadece fiziksel değil,aynı zamanda zihinsel performansı da düşürdüğü ve konsantrasyon bozukluğuna yol açmaktadır. Yetersiz su tüketen çocukların konsantrasyonları düşürüyor ve öğrenme yetenekleri azalıyor. Bunun sonucunda da okul çağında ise derslerinde başarılı olamaz.

Dr. Arzu özgeneci Öngün

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share