Bel Fıtığında Hangi Belirtiler Ameliyatı Zorunlu Yapar?

Günümüz toplumunun yaklaşık %80’i hayatının herhangi bir döneminde bel ağrısı çekmektedir.

Bel ağrısını,sebepleri çok çeşitli olabilen yani kas incinmelerinden tutunda kansere kadar değişen pek çok hastalığın belirtisi olabilen bir sendrom olarak tanımlayabiliriz.
Bel ağrısı sebepleri bel fıtığı,kanal darlığı,kireçlenme,bel kayması,doğuştan olan omurga bozuklukları,osteoporoz,çeşitli romatizmal hastalıklar,omurga tümörleri ve diğer organdan yayılma sonucu omurgayı tutan tümörler,omurgayı tutan bazı enfeksiyonlar olarak sıralanabilir. Böbrek,prostat ve mesane gibi ürolojik problemler,hatta bağırsak problemleri de bel ağrısına neden olabilirler. Görüldüğü gibi pek çok çeşitli nedenler bel ağrısına neden olmaktadır. Dolayısıyla her bel ağrısının bel fıtığı olamayacağını açıkça görmekteyiz. Bel fıtığı bel ağrısı yapan nedenlerden sadece bir tanesidir ve bu oranda %5 civarındadır.

Bel fıtığı nedir?
Belimizde 5 adet omurga kemiği ve bunlar arasında yastıkçık görevi yapan 5 adet disk bulunmaktadır. Diskler elastikiyeti sağlayan amortisör görevi yapan kıkırdak yapılardır. Bu yapıların herhangi bir baskıya ya da basınca maruz kalması sonucu disklerde aşınmalar ve bozulmalar başlar. Diskler içerisinde bulunan nükleus pulposuz denilen çekirdek yapıların bu zayıflamış,bozulmuş alanlardan dışarıya çıkarak bacaklara giden sinir kökünü sıkıştırması sonucuyla ortaya çıkan bel ve bacak ağrısı ile karakterize klinik tabloya bel fıtığı denilmektedir.

24 saat içinde ameliyat şart!
Hastaların çoğu 30-50 yaş grubudur. Ana yakınma bel ve bacak ağrısıdır. Hastalar çoğu kez önceden beri var olan hafif bel ağrısının bir zorlanma sonucu arttığını ve bacaklarına indiğini ifade ederler. Ağrı öksürme,hapşırma,ıkınma ve bel hareketleri ile artar. Ağrı ile birlikte hasta bacaklarda uyuşma,karıncalanma,keçeleşme,kuvvetsizlik ve incelmelerden yakınabilir. Hastalar ayakta dik durmakta zorluk çekerler,hafif öne eğik dururlar. Bel kasları gerginleşmiştir. Hastalar öne rahat eğilemezler. Bunlara ek olarak bazen de hastada idrar kaçırma,büyük abdest kaçırma,yürüyememe,anal bölgede duyu kaybı gibi ciddi klinikle kendini gösterir ki buna kauda ekina sendromu demekteyiz. Bu bir acil durumdur ve ilk 24 saat içerisinde hastanın ameliyat olması gerekmektedir.

Dr. Emin Dişli

Total
0
Shares
Related Posts

Bilgisayar Karşısında Nasıl Oturmalı?

Gövdemizin dik durmasını ve hareketlerini sağlayan, omurilik ve sinirleri koruyan omurga, günlük yaşantımızdaki yanlış kullanımlara bağlı olarak zarar görebiliyor.
Total
0
Share