Bel Fıtığından Korunmak İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Önemli olan hastalığa yakalanmadan önce gerekli olan tedbirleri alarak bel fıtığına yakalanma riskini en aza indirmektir. Bunun için hiç bir zaman ağır yük kaldırmamaya özen göstermek gerekir.
Bel Fıtığından Korunmak İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Önemli olan hastalığa yakalanmadan önce gerekli olan tedbirleri alarak bel fıtığına yakalanma riskini en aza indirmektir. Bunun için;

  • Hiç bir zaman ağır yük kaldırmamaya özen göstermek gerekir.
  • Vücudun yapısına ters gelen hareketlerden kaçınmalıyız.
  • Beli kullanarak eğilmek yerine çömelip yani dizlerimizi kırıp eğilmek gerekir.
  • Bir yerden bir şey alırken olabildiğince alacağımız cisme yaklaşmak gerekir. Uzanarak bunu denemek yanlıştır.
  • Hareketsiz bir yaşam tarzından kaçınmamız lazım.
  • Bel kaslarını güçlendirici egzersizler ve yüzme sporu(sağlıklı iken yapılan) çok faydalıdır.

Fakat bunları yapmak bel fıtığı olmayacağımız anlamına gelmez. Genetik faktörler,kişiye ait durumlar da bu hastalığın oluşmasında rol oynar. Son olarak kilo almak bel fıtığı mevcut kişilerde çok önemli bir negatif faktör teşkil eder. Kişi bunlara dikkat ederse bel fıtığı rahatsızlığı sosyal hayatını kısıtlayıcı boyutlara ulaşmadan bertaraf edilebilir.

Bel Fıtığı Tedavisi

Tedavide ilk tercih edilen yöntem cerrahi tedavi (ameliyat) olmamalıdır. Konservatif tedavi denen ilaç kullanımı,uygun ortopedik bir yatakta yatmak,fizik tedavi gibi yöntemler uygulanır. Bunlar bir çok bel fıtığı hastalığının düzelmesine yardımcıdır. Kas gevşetici,ağrı kesici ilaçlar tercih edilir. Gerekirse hastaya egzersiz yapması önerilir. Bel fıtığı tedavisinde en iyi egzersiz ve spor yüzmektir. Bunlarla düzelme sağlanmıyorsa ve hastanın emar bulguları ile klinik bulguları cerrahi endikasyon gösteriyor ise ameliyat önerilir. Bunun için yapılan görüntüleme metodları ameliyat kararının verilmesinde çok büyük katkı sağlar. Günümüzde mikrocerrahi ile yapılan ameliyatlar yaygınlaşmaya başlamıştır. Eğer hastalık ilerlemişse vakit kaybetmeden ameliyat yapılmalıdır. Yapılan ameliyatların başarılı olma ihtimali yüzde 90′ın üzerindedir. Fakat hala ameliyat sonrası oluşacak komplikasyonlar (yan etkiler)tamamen ortadan kalkmamıştır. Her cerrahi müdahalede olduğu gibi bel fıtığı ameliyatlarında da belirli komplikasyonlar ve riskler mevcuttur. Hasta hekiminden bu riskleri ve komplikasyonları detayli bir şekilde dinlemelidir. Şunu unutmamak gerekir ki bel fıtığı tedavi edilebilen bir hastalıktır.

Dr. Tibet Kaçıra

Total
0
Shares
Related Posts

BCG

Tüberküloz aşısı özel yöntemlerle zayıflatılmış olanı canlı “Mikobakterium Bovis” basillerini içeren bir aşıdır.
Total
0
Share