Bel ve Boyun Fıtıkları Diğer Hastalıklarla Karışabilir Mi?

Doktorunuz durumunuza göre kan tetkikleri veya kemik mineral yoğunluğu gibi kemik yapınızı değerlendirmeye yönelik tetkikler de isteyebilir.

Bel ve boyun fıtıklarının belirtileri nelerdir?

Boyun ve bel ağrıları kola/bacağa uzandığı zaman,kolda/bacakta güç kaybı ve uyuşukluğa neden olduğu zaman ayırıcı tanıda fıtıklar düşünülür. Birbirine yakın bölgelerin ağrıları karışabilmektedir. Doktorunuz muayene sırasında bu eklemleri (boyun muayenesi sırasında omuz,bel muayenesi sırasında kalça) kontrol etmektedir. Bazı durumlarda ise ileri fıtıklar omurilik basısına neden olarak yürüme güçlüğü,idrar/büyük abdest kaçırma gibi şikayetlere de neden olabilir.

Bel ve boyun fıtıklarının tedavisinde neler uygulanır?

Tedavide fizik tedavi uygulamaları,ilaç tedavisi,kısa süreli istirahat ve egzersizler uygulanır. Özellikle yatak istirahatleri son yıllarda 2 gün gibi kısa sürelerle önerilmektedir. İlaç tedavisi sizin mevcut hastalıklarınıza göre Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon hekiminiz tarafından düzenlenir. Fizik tedavi uygulamaları birden fazla tedavi şekli içeren (yüzeyel sıcak,derin sıcak,ultrason,ağrıyı gidermeye yönelik uyarımlar,doku iyileşmesini hızlandırmaya yönelik cihazlar gibi) programlardır. Cerrahi tedaviler ileri düzeydeki fıtıklarda gündeme gelebilmektedir.

Bel ve boyun fıtıkları diğer hastalıklarla karışabilir mi?

Bel ve boyun ağrısına yol açan pek çok hastalık bulunmaktadır. Örneğin fibromyalji gibi yaygın yumuşak doku ağrısına neden olan durumlar,myofasiyel ağrı gibi daha bölgesel ancak yine yumuşak doku kökenli olan hastalıklar,tendonları etkileyen hastalıklar,romatizmal hastalıklar bunlardan sadece birkaçıdır. Ayrıca bazı durumlarda birden fazla hastalık aynı kişide izlenebilmektedir. Doktorunuz durumunuza göre kan tetkikleri (guatr açısından veya Vitamin D düzeyi gibi) veya kemik mineral yoğunluğu gibi kemik yapınızı değerlendirmeye yönelik tetkikler de isteyebilir.

Doç. Dr. Ayçe Atalay

Total
0
Shares
Related Posts

Meyve ve Sebze Satın Alma

Meyve ve sebzeler taze olmalı, erik, çürük, rengi değişik olmamalı. Patates ve soğan, çimlenmiş ve yeşillenmiş olmamalı. Konserve besinleri çok tercih etmesekte...

Okul Dönemi Çocuklarda Egzamaya Dikkat!

Geceleri sık sık kaşınan, uykusu bölünen ve sabahları yorgun kalkan çocuklar, dersleri de iyi dinleyemiyor. Çocukların tedavisinin yanı sıra bazı önlemler alarak çocuğun hayatını kolaylaştırabilirsiniz.
Total
0
Share