Ülseratif Kolit Nedir?

Hastalığı tetikleyen en büyük neden stres!

Sık sık tuvalete çıkmaktan yakınıyorsunuz. Karın ağrısı,ateş gibi şikayetleriniz özellikle çok gergin ve stresli olduğunuz günlerde tekrarlıyor. "Her seferinde bir daha olmaz.",diye düşünseniz de sağlık sorunlarınız devam ediyor.

Aslında yaşadığınız bu sorunlar dünyadaki birçok kişinin sorunu olan iltihabi bağırsak hastalıklarının belirtilerinden yanlızca birkaçı. Kalın bağırsağı etkileyen ülseratif kolit ve tüm sindirim sistemini etkileyen Crohn hastalığı ömür boyu süren hastalıklar arasında yer alıyor bu nedenle hastaların yaşam kalitelerinin artırılması için hastalıklarıyla ilgili ayrıntılı bilgilendirilmeleri ve deneyimli merkezler tarafından takip edilmeleri gerekiyor.

Ülseratif Kolit

Ülseratif kolit kalın bağırsağı değişik uzunluklarda tutabiliyor. Kalın bağırsağın sol tarafında ya da tümünde görüldüğü gibi sadece son kısmını da etkilemesi mümkün. Her 100 bin kişiden 5-15’inde görülebiliyor. İlk ortaya çıkma yaşı 15-25 arasında değişiyor. Erkekelerde biraz daha sık görülen hastalığın en önemli belirtisi kanlı-mukuslu ishal. Dışkılama sayısı hastalığın aktivite derecesini tayin ediyor. Hastalık çok aktif olduğunda günlük dışkılama sayısı 20-30’a kadar çıkıyor.

Belirtileri

Karnın sağ alt tarafında hissedilen karın ağrısı hastalığın en tipik belirtisi olarak kabul ediliyor. Sulu ishal,kilo kaybı,halsizlik,iştahsızlık da karın ağrısına eşlik ediyor. Hastalık aktif olduğunda veya karın içi abse gibi bir enfeksiyon geliştiğinde ateş görülüyor. Bağırsak tıkanıklığı riski de Crohn hastalığının yol açtığı sağlık sorunlarından biri.

Hasta geceleri de uykudan uyanarak tuvalete gider. Tuvalete gittikten sonra da tam bir rahatlama olmaz. Karın ağrısı,ateş,halsizlik,iştahsızlık gibi genel şikayetlerde hissedilir. Ülseratif kolitte hedef organ kalın bağırsaklar olmakla beraber,hastalığın bağırsak dışı çeşitli organları da etkilediğini biliyoruz. Deri,ağız içi,göz,böbrekler,karaciğer,eklemler,damarlar,akciğerler,sinirler ve kalp gibi birçok organı hastalandırabilir.

Hastalığı ortaya çıkartan çevresel tetikleyiciler olarak toksinler,beslenme veya bakteriler üzerinde durulsa da hiçbiri kesinlik kazanmamıştır. Kronik hastalığı olan hemen tüm hastalarda değişik seviyelerde stresli durumlar gözlenir. Ülseratif kolit özellikle aktif olduğu dönemlerde hastanın psişik yapısını bozabilir.

Stres Alevlendiriyor

Sebep sonuç ilişkisinde hangi tarafın baskın olduğu bilinmese de yapılan araştırmalar stresin ülseratif kolitin alevlenmesinde etkili olduğunu gösteriyor. Ülseratif kolit ataklarının birçoğunda,atak sırasında stresli bir durumun yaşandığı belirtiliyor.


Prof. Dr. Sabahattin Kaymakoğlu

Total
0
Shares
Related Posts

Ani Bebek Ölümü Sendromu

Tamamen sağlıklı olan bir bebeğin ölümü şeklinde açıklanan bu tablo tıpta yaşanan en trajik durumlardan biridir.
Total
0
Share