Besin Alerjisi Nedir?

Besin alerjileri bebeklik çocukluk döneminden ve hatta anne karnından başlayarak görülebilmektedir.

Besin alerjisi herhangi bir besinin bağışıklık sistemi tarafından yanlışlıkla yabancı olarak tanınıp buna karşı değişik mekanizmalarla reaksiyon oluşması ve klinik belirtilerin ortaya çıkmasıdır.

Besin Alerjilerinin Klinik Belirtileri:

Bir besinin alerjiye yol açtığını kabul etmek için o besinin her alınışında aşağıda sayılan belirtilerin bir veya birkaçının ortaya çıkması gereklidir. Besin alerjileri genellikle cilt veya sindirim sistemi belirtilerine yol açar. Ancak,nadir de olsa,anafilaksi dediğimiz çok tehlikeli bir tabloya yol açabilirler. Anafilaksi,besinin alınmasından sonra dakikalar,bazen de 1–2 saat içinde ses kısıklığı,nefes darlığı,göğüste hırıltı,öksürük,dilde-dudakta şişme,tıkanma hissi,kusma,karın ağrısı,ishal,kan basıncında düşme,baygınlık hissi,bilinç kaybı ve nadiren ölüme neden olabilen birden çok vücut sistemini ilgilendiren,hızlı seyreden,çok ciddi bir tablodur. Ayrıca bazı kişilerde belli bir besin alındıktan sonra 3–4 saat içinde egzersiz yapılırsa anafilaksi tablosu gelişebilmektedir.

Besin Alerjisi Sonucunda Aşağıdaki Klinik Belirtiler Ortaya Çıkabilir:

Bazı besinlerin sadece yenilmesiyle değil,pişerken çıkan buharıyla veya kokusuyla da solunum sistemi belirtileri ve anafilaksi ortaya çıkabilir.

Dr. Günseli Bozdoğan

Total
0
Shares
Related Posts

Besin Grupları

Besin öğelerini tek başına içeren tek bir besin maddesi veya yiyecek yoktur...
Total
0
Share