Bronzlaşma İçin Öneriler

Güneş, deniz, kum… Herkes yoğun geçen soğuk havaların ardından kendini sıcak havalara teslim etmiş durumda. Daha bronz bir ten için saatlerce güneşin altında kalmak ne kadar doğru?

Biz dermatologlar uzun yıllardır hastalarımıza güneşten kaçınmayı ya da sınırlı temasta bulunmayı önermekteyiz. Çünkü UV (ultraviyole) deride düzensiz renklenmenin,kırışıkların,deri yaşlanmasının ve en önemlisi deri kanserinin birincil nedenidir. Kozmetik kullanıcısı hastaların güneşten de korunmaları ve buna yönelik ürünler kullanmaları durumunda gelecekteki görüntüleri çok farklı olur;güneşten etkili korunmaları sağlanmadığı takdirde de kozmetik ürün ve işlemlere maalesef boşuna para harcamış olurlar.

Koruyucular tek başına güneşten korumaz
Güneşten korunmada her gün koruyucu kullanmanın önemi büyüktür. Ancak hiçbir koruyucunun bizi tam olarak güneşten koruyamadığı akıldan çıkarılmamalı ve mutlaka giysiler,şapka,gözlük,şemsiye gibi yöntemlere başvurulmalıdır. Güneşten kaçınma bunlar içinde en önemlisi olup özellikle yaz aylarında saat 11:00 ile 16:00 arasında güneş altında bulunmamaya dikkat edilmelidir.

Güneş koruyucu kremleri gelecek yaza saklamayın!

Çocukluk çağında daha yoğun bir biçimde güneşe maruz kalsak da her yaşta güneş koruyucu kullanımını ihmal etmemeliyiz. Koruyucu kremlerimizi sahilde ya da suya girmeden hemen önce değil açık havaya çıkmadan 30 dakika önce sürmeliyiz. Koruyucular üzerindeki SPF miktarı o kişinin koruyucu sürmeden güneşte kaldığında oluşabilecek kızarıklığını koruma faktörü sayısı oranında uzatabildiğini gösterir.(örn:2 dakikada güneşten kızaran birisi SPF 20 bir ürün kullanırsa kızarıklık 40 dakika güneşe maruziyet sonrasında gelişir.) Yeterince korunabilmek için güneş koruyucuları belli bir kalınlıkta sürmek gerekir ki bu da bir erişkin için her seferinde yaklaşık 30 ml dir. Güneş koruyucu kremlerin yoğun yağlı bir tabaka oluşturması nedeniyle genellikle uygun miktarda krem kullanılmamakta bu da koruyucunun etkinliğinin ancak %50’sinden faydalanabilmemize neden olmaktadır. Suya dayanıklı(water resistant) ürünlerle 40 dakika,suya çok dayanıklı (water proof) ürünlerle 80 dakika suyla temasla bile korunabilmekteyiz. Ürünleri alırken suya dayanıklılıklarına ve ayrıca UVA filtresi içerdiklerine emin olmak gerekir. Yeterli miktarda kullanıldığında hiçbir güneş koruyucu gelecek yaza artmaz,artsa bile kullanım sırasındaki uygunsuz koşullar (sıcak,güneş vb) nedeniyle etkinliği azalır. O nedenle her yıl güneş koruyucumuzu yenilemeliyiz.

Dr. Yeşim Tekin

Total
0
Shares
Related Posts

Kulak çınlamasında ne zaman doktora başvurulmalı?

Kulak çınlaması, yaş ve cinsiyet gözetmeksizin toplumun yüzde 10-15’inde görülüyor. Sürekliliği halinde uykusuzluk, sinirlilik, huzursuzluk ve bazı klinik depresyonlara neden olabilen kulak çınlamalarının vakit kaybetmeden tedavi edilmesi gerekiyor.

Diyabet Yenilebilir mi?

Diyabet ömür boyu süren bir hastalıktır. Doğru tedavi uygulanmadığında kalıcı zararlar verebilir.
Total
0
Share