Günümüzde kadınlar da çalışma hayatında erkekler kadar aktif yer almaktadırlar. Çalışan anne olmak çok yıpratıcı bir durumdur. Bu yıpranma hem psikolojik açıdan hem de fiziksel açıdan oluşmaktadır. Çoğu çalışan kadın çalışma yaşamının zorlukları nedeniyle çocuk sahibi olmayı ertelemekte ya da bir çocuk sahibi olduktan sonra ikinci bir çocuğu düşünmemektedir. Anne-baba olma yaşının arttığı bu günlerde tek çocuklu ailelerin sayıca arttığını görmekteyiz. Hâlbuki geçmişte tek çocuklu olmak istenmeyen bir durumdu.
Anne-babalar iki çocuğun eğitimine ayıracağı ekonomik koşulları tek bir çocuğa vererek daha iyi bir eğitim sunmayı,daha iyi sosyal ortamlar sağlamayı planlamaktadır. Hal böyle olunca tek başına ve kardeşsiz büyüyen çocuk,mükemmel bir eğitim almakta ancak hayatı paylaşmayı ancak kreş ya da okul ortamında öğrenebilmektedir. Bu açıdan bakıldığında çalışan anne-babaların çocukları psikolojik olarak yalnızdırlar ancak çalışan anne-babalar ve çocukları üzerinde yapılan çalışmaların sonuçları çocukların bu durumdan çok da olumsuz yönde etkilenmediklerini göstermektedir.
Çalışan Anne-Babaların Çocukları Daha Başarılı Olur
Çalışan anne-babaların çocuklarının okul başarılarının ve sosyal gelişimlerinin çalışmayanlara göre daha üstün olduğu gösterilmiştir. Çalışan ebeveynler özellikle anneler,çocukları ile geçirdikleri zamanı daha kaliteli biçimde kullanmaktadırlar. Var olan az zamanda çocuklarını daha dikkatli biçimde dinlerler,daha çok oyun oynarlar ve daha çok şey öğretirler. Çalışmadıkları zamanlar için anne-babalar çocukları ile ortak faaliyetler için plan yaparlar. Daha çok sinema ve tiyatro etkinliğine katılırlar. Sosyal hayatın daha çok içinde olurlar.
İşinden memnun olmayan,çalışma koşulları ağır olan,işe gidip gelirken trafikte çok zaman kaybeden anne-babaların çocukları ile olan ilişkisi zaman zaman olumsuz etkilenebilir. Bu olumsuz şartları yaşamayan anne-babaların çalışmayanlara göre daha sağlıklı ebeveyn oldukları ve iletişimlerinin daha olumlu oldukları bilinmektedir. Çalışan ebeveynler çocuklarını erken yaşlarda birçok konuda yönlendirmektedirler. Bu nedenle bu çocuklar küçük yasta kendi kendine yeten,daha bağımsız davranan kişiler haline gelip çevreye uyumları daha iyi olmaktadır.
Annesi Çalışan Kız Çocuklarının Kariyer İsteği Fazladır
Annenin çalışması,çocukların benlik algısını ve saygısını arttırmaktadır. Özellikle annesi çalışan kız çocukları,annesi çalışmayanlara göre daha fazla akademik başarı ve kariyer isteği duymakta ve başarmakta,ayrıca sosyal yaşamdaki kadınlık rolünü daha fazla üstlenmekte ve başarılı olmaktadırlar.
Çalışan Anne-Babalar Suçluluk Duygusu Yaşamaktadır
Çalışan anne-babaların psikolojisine bakıldığında ise genellikle suçluluk duygusunun yoğun yaşandığını görmekteyiz. Çocuğuna yeterince zaman ayıramamak en büyük endişedir. İyi anne-baba olamamak,yeterince zaman ayıramamak,çocuğunun bakıcı ile zaman geçiriyor olması fikri bu olumsuz duyguyu besleyen en önemli etkenlerdir. Bu suçluluk duygusu bazen yanlış tutumlara sebep olur. Şöyle ki;suçluluk duyan anne-baba bu duygunun etkisiyle bazen çocuğunun her istediğini yapmaya çalışır. Bunun sınırı bazen aşılır. Çocuğunu daha çok şımartır. Her gün eve gelirken oyuncak,sakız,çikolata getirir. Bir süre sonra bu tutum çocukta tatminsizliğe sebep olacaktır. Yeterince oyuncağı,çikolatası olan çocuğa bunlar yetmeyecektir. Hem önemli olan getirilen hediyelerden çok,eve gelindiğinde geçirilen sürenin kalitesidir. Beraber oynanacak 1 saat oyun en güzel çikolatadan bile daha tatlı gelecektir. Anne-babaların bu olumsuz suçluluk duygusuna dikkat etmeleri ve esiri olmamaları gerekmektedir.
Dr. Aylin aksoy Çoban