Bahar alerjisi;bahar dönemi dış ortamda soluduğumuz havada bulunan polen ve mantarları,bazı kişilerin bağışık sistemlerinin yabancı madde olarak algılanması ve onlara aşırı tepki vermesi sonucu oluşuyor.
Hastalık;gözde sulanma,kaşıntı,kızarıklık,burun akıntısı,hapşırık,burun tıkanıklığı,öksürük,nefes darlığı,ciltte kaşıntılar gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Bahar mevsiminde alerjik hastalıkların görülme sıklığında büyük bir artış gözleniyor. Bunun sorumlusu olarak da havada yayılan çimen,ağaç ve çiçeklerin oluşturdukları polenler ve bazı mantarlar gösteriliyor.
Polenler veya mantarlar solunum yoluyla vücuda girdiklerinde,kişi alerjik bir bünyeye sahipse,vücutta salgılanan Tüstamin maddesi solunum yolunun,gözlerin,burun zarlarının ve alt solunum yollarının,bazen de cildin iltihaplanmasına yol açıyor. Bunun sonucunda da halk arasında ‘saman nezlesi’ olarak bilinen ve uzun yıllar devam edebilen bir hastalık olan ‘alerjik rinit ve "alerjik astım",bazen de ciltte alerjik döküntüler ortaya çıkıyor.
Ülkemizde ağaç,çayır-çimen ve otsu bitkiler olmak üzere 3 ana bitkinin polenleri alerjik reaksiyonlara neden oluyor.
Hangi bitki hangi mevsimde ortaya çıkar?
- Sıklıkla huş ağacı,fındık ağacı,kızıl ağaç gibi ağaç polenleri ilkbahar başlangıcında;
- Çayır,salkım otu,delice otu,parmak otu gibi çayır-çimen polenleri ilkbahar-yaz mevsiminde;
- Pelin,akkazayağı,yapışkan otu gibi yabani ot polenleri de sonbahar aylarında ortaya çıkıyorlar.
Bunların alerjik reaksiyon yapma olasılığı ise kişinin genetik yatkınlığına ve o polenin alerjenitesine bağlı olarak değişim gösteriyor. Bu üç ana polen grubu arasında alerjenitesi en fazla olan bitki,"Grarninea"olarak adlandırılan çayır-çimen polenleridir.
Dr. Gülden paşaoğlu Karakış