Çocuğunuz, Oyun Çocuğu mu Yoksa Okul Çocuğu mu?

4+4+4 sisteminin getirilerinden biri olan 60-66 aylık çocukların okula başlaması kafalarda soru işaretleri bırakıyor.

Aynı yaş grubunda olmasa da benzer psikomotor gelişim özellikler sergileyen çocukların aynı sınıfta bulunması (sağlanabilirse) bir sakınca oluşturmayabilir. Çocukların psikomotor gelişim düzeyi ya da çocuğun oyun çocuğu mu okul çocuğu mu olduğu noktasında mutlaka bir uzmana danışılması,uzmanla birlikte ailenin bir karara varması daha kurtarıcı gibi görünüyor.

Oyun çocuğunun dikkati çabuk dağılıyor

Oyun çocuğunun ince motor becerileri okul çocuğunun elde ettiği yeti düzeyinin altındadır. Benzer şekilde dikkati sürdürebilme ve bir isteğini uygun zamana erteleyebilme oyun çocuğunda kısıtlı yeteneklerdir. Bu iki ayrı grup çocuk aynı sınıftayken oyun çocuğu kendini sıklıkla yetersiz hissedecek,okuldan soğuyup kolayca eve bağlanabilecektir. Okul çocuğunun da hazır olmasına karşın sınıfındaki oyun çocuğu arkadaşları nedeniyle dikkati dağılabilecek,öğrenme gücü sınırlanabilecektir.

Çocuklara destek olmanız şart

Ailelerin özellikle okula ve öğretmene destek olması bu noktada çok önem taşıyor. Farklı gelişim dönemlerindeki çocuklara farklı ödevler,farklı egzersizler ve ders çalıştırma yöntemleri uygulanmalı.
Oyun çocuğuna kısa süreli,az kurallı,masa ve sandalyeden çok minderlerde oturarak,drama teknikleriyle bazı bilgilerin verilmesi daha uygun. Okul çocuğunda ise belli sürelerde,masada,yerinden (örneğin yirmi dakika gibi sürelerle) kalkmadan,organize olmayı öğretmek daha anlamlı.

5 yaş ile 6 yaş arasında çok fark var!

Beş yaşındaki çocukların okuma yazma becerisi kazanabilecekleri bireysel olarak değerlendirilmeli ancak genel olarak bu yaşlarda okuma yazma becerisi kazanılması ya da buna yönelik bir eğitimin verilmesini uygun bulmuyoruz. Bu yaşlarda birkaç ay bile psikomotor gelişim üzerine çok etkili.Beş yaşında çocukla altı yaşındaki çocuk arasında büyük farklar görülebiliyor. Dikkat,algı,bellek altı yaşa doğru daha hazır ve eğitime uygun hale geliyor.

Eğitim çok iyi planlanmalı,aynı yaş grubu,o döneme uygun öğretmenlerle desteklenmeli ve sınıfta çocuk sayısı sınırlandırılmalı. Bunlar sağlanamazsa olumsuz etkilerle karşılaşılabilir diye düşünüyorum.

Dr. Emel Bellibaş

Total
0
Shares
Related Posts

Genital Estetik Nasıl Yapılıyor?

Kadınlardaki vajinanın, kasık bölgesinin ve vajinal dudak bozukluklarının estetik ve fonksiyonel olarak düzeltilmesi, estetik cerrahi uygulama alanını oluşturmaktadır.
Total
0
Share