Çocuğunuzun Madde Kullandığını Nasıl Anlarsınız?

“Çocuğum madde kullanıyor mu?’, diye içinde şüphe olan ebevynler için öneriler;

Çocuğunuzun madde kullanıp kullanmadığını anlamanın bir çok yolu olabilir. Bunlar arasında en kesin sonucu saç ve idrar testleri verir. Ama bu yönteme başvurmadan önce bazı işaretlere dikkat edebilirsiniz.

  • Madde kullanan çocuklar aile ilişkilerini azaltır ve evde daha az vakit geçirirler.
  • Her zamankinden daha fazla para harcamaya başlarlar.
  • Hiç tanımadığınız yeni arkadaşlar edinmeye başlarlar.
  • Kendisine olan özeni azalır.
  • Çevresi ve arkadaşları eski önemlerini yitirirler.
  • Hafif uykulu ve yorgun gözükebilirler.
  • Yeme alışkanlıkları bozulur,kilo kaybedebilirler.
  • Daha sinirli olabilirler.


MADDE BAĞIMLILIĞI DÜZELİR,ANCAK İYİLEŞMEZ…
İnsan bir kez bağımlı oldu mu artık bir daha tam olarak bu bağımlılıktan kurtulamaz. Ancak bu demek değildir ki,bağımlılık düzelmez. Bağımlılık düzelir ancak iyileşmez. Bağımlıların büyük çoğunluğu kendilerini kontrol edebileceği inancı ile madde kullanmaya başlar. Bir sorunu yoktur. Ancak madde kullandığı andan itibaren bağımlılık sorunu derhal canlanır ve her şey yeniden başlar. Örneğin alkol bağımlıları düzeldikten sonra her zaman arada sırada bir içmenin hayali ile yaşarlar. Ancak bu hayalin gerçekleşmesi mümkün değildir. Çünkü,bir kez alkol aldıktan sonra kısa bir süre içinde yine bütün gün içmeye başlarlar.

Bu nedenle madde bağılılığından kurtulmanın en iyi yolu onu bir kez bile kullanmamaktır. Bağımlılığın tedavisi ömür boyu sürer. Eğer kişi kendisinin bağımlı olduğunu unutmaz,tedaviye uyum gösterir ve yarıda bırakmazsa başarılı olma şansı yüksektir.

Gençlerin ve çocukların madde bağımlısı olmaması ve bu tür zararlı ortamlardan uzak kalmasında ailelere büyük görev düşmektedir. Anne ve babaların çocuklarıyla yakından ilgilenmesi gerekir.

Dr. Obengül Ejder

Total
0
Shares
Related Posts

Çocuğunuz için Günlük Bakım Merkezi/Kreş Seçmek

Ticari bir merkez veya kişinin evi de olsa çocuğunuzu günlük bakım için emanet edeceğiniz yer hakkında dikkatli olmalısınız. Çalışanlar hakkında soru sormaktan öte diğer üye çocuklar ve aileleri hakkında da bilgi sahibi olmalısınız.

Anoreksia Nervosa

Psikolojik kökenli olan bu yeme bozukluğunda kişi ısrarla günlük yemek tüketim ihtiyacını normal sınırların altına düşürmektedir. Anoreksia'nın tanı olarak konulmasında hem Beden kitle indexi hem de psikolojik ...
Total
0
Share