Günümüzde öğrenciler bir çok stres faktörünün etkisindeler,sürekli içinde oldukları bir yarış onları her geçen gün daha da yıpratıyor. Dönem araları,bayramlar gibi belirli tatil günleri öğrencilerin rahat bir nefes almasını sağlayan zamanlar arasında.
Tatil kavramı,eğer travmatik anılarınız yoksa,duyduğunuz anda çoğumuza iyi duygular hissettiren bir kavram. Bu dönemde birey,kendine vakit ayırabiliyor,içinde bulunduğu koşturmadan biraz uzaklaşabiliyor ve belki de içinde uğraşırken göremediği bazı noktaları birleştirme,daha net görme fırsatını elde ediyor. Tatil,öğrenciler için de sıkıldıkları herşeyden uzaklaştıkları ve anı yaşadıkları bir zaman dilimi o nedenle ruh sağlığımız açısından yararları göz ardı edilemez.
Çoğumuz,gelecek veya geçmiş zaman dilimlerinde şuanda olduğumuzdan daha fazla zaman geçiriyoruz. Öğrenciler de böyle. Örneğin:Deneme sınavından şu puanı almak için yarın bu kadar soru çözmeliyim,şu üniversiteye girmek için çabalamalıyım,şu puanı alamazsam sonucu benim için şu olur,vs.Geleceğe yönelik planlar,zorunluluklar ve kaygılar. Öğrencilerin genellikle muzdarip olduğu sıkıntı bu yüzden “anksiyete”dir. Basitçe “aşırı kaygı,endişe hali”diyebiliriz. Bu sıkıntının ana sebebi zaten kişinin gelecekle aşırı uğraşı ve bugünün farkında olamamasıdır. Tatil dönemlerinde anksiyete azalır ve kişi anın tadını çıkarmaya başlar. Geleceğimizi anlamlandırdığımız yerin de “yaşamakta olduğumuz şimdiki an”olduğunu unutmamak gerekir. Bu nedenle,öğrencilerin keyif aldıkları aktiviteleri yapmalarına izin verilmeli,ve tatili yaşamaları sağlanmalıdır. Bu okul dönemine de yansıyacak motivasyonlarını artıracaktır.
Olumsuz etkileri hakkında konuşacak kadar çok uzun bir tatilimiz yok önümüzde ama,belki yaz tatili için bazı olumsuz etkiler söylenebilir. Bu da çoğu insanın,yaşadığı adaptasyon problemidir. Yaşadığımız güzel ve uzun tatil,bizi sorumluluklarımızdan uzaklaştırır ve döndüğümüzde yeniden bu sorumluluklarla yüzleşmek zorunda kalırız. Bu bizi kısa bir dönem sorgulamalara,yeni arayışlara yöneltebilir ancak çoğu zaman adaptasyonun sağlanmasıyla son bulur. Öğrencilere dönecek olursak,aileler tarafından tatil döneminde de aşırı kısıtlanmaları ve kendilerine zaman ayırmaları konusunda sıkıntı yaşamaları daha da yorgun ve mutsuz hissetmelerine sebep olacaktır. Hakkı olan bir zamanın elinden alındığı düşünceleriyle öfke hissedebilirler. Eğer yeterince dinlenemezsek bu bir süre sonra bedene de yansıyacaktır.
Kısacası,tatilde öğrencilerin keyifli zaman geçirmelerini sağlamak,mümkünse gelecek hakkındaki konuşmaları bir süreliğine rafa kaldırmak ve o anı yaşamalarına yardımcı olmak ruh sağlığı açısından önemlidir.
Uzm. Dr. Nuray Sarp