Diyabet Damar Sertliğine Neden Olur mu?

Kandaki şeker düzeyinin yüksekliği, damar içinde yer alan “endotel” adlı koruyucu tabakayı bozarak, damarın yapısını etkiliyor ve kireçlenmesini artırıyor.

Kandaki şeker düzeyinin yüksekliği,damar içinde yer alan "endotel"adlı koruyucu tabakayı bozarak,damarın yapısını etkiliyor ve kireçlenmesini artırıyor. Damar duvarındaki kireçlenme ise damar sertleşmesine (ateroskleroz) yol açıyor. Bu sorun,hem büyük damarlarda hem de küçük damarlarda oluşabiliyor. Damar sertliği de kalp krizine,kalp yetmezliğine hatta ani ölümlere neden olabiliyor. Hastalar kimi zaman diyabetik olduğunu bilmeden,kalp hastalığı şikayetiyle doktora başvuruyor ve yapılan tetkiklerde kan şekeri seviyesinin yüksek olduğunu öğreniyor. Diyabet hastalarında oluşan rahatsızlıklar genelde belirtisiz seyrediyor. Bu nedenle kişiye kalp krizi geçirdiği ya da kalbinin zayıfladığı belirtildiğinde açıklamalar inandırıcı gelmiyor. Kalp sağlığının yerinde olduğunu iddia ediyor.

Tedavide Egzersiz Önem Taşıyor
Diyabet hastalarına kalp hastalığı tanısı konmasının ardından,sıra tedaviye geliyor. İlk yöntem,yaşam tarzı değişikliği oluyor. Kandaki şeker düzeyinin kontrol altına alınması,egzersiz ile fazla kiloların atılması,tansiyonun normal değerlere çekilmesi hem önlem hem de tedavi yöntemi olarak gerekli görülüyor. Ancak bu yöntemler yeterli olmazsa ilaç tedavisine başlanıyor. Gerekli görüldüğü durumlarda bazı hastaların kalp damarlarına balon ya da stent tedavisi de uygulanabiliyor. Fakat diyabetiklerde karşılaşılan tablo,genellikle by pass ameliyatını gerektiriyor. Hastalar çoğunlukla cerrahi yöntemlerle tedavi ediliyor.

Prof. Dr. Ramazan Topsakal

Total
0
Shares
Related Posts

Yüzünüz Eskisinden Bile Daha Güzel Olabilir

Yüz haritasıyla yüz hatlarını, aslında olması gerektiği hale döndürmek mümkün. Bunun için farklı uygulamalar, kullanılan farklı malzemeler var ve başvurulan 3 boyutlu bilgisayar programları mevcut . . .
Total
0
Share