Kahvaltı Edin
Sabah yapacağınız dengeli bir kahvaltı metabolizmanızın aktive olmasına yardımcı oluyor. Çünkü besin tüketmek metabolizmayı canlandırır. Akşamları metabolizmanız yavaşladığı için ağır öğünden kaçınmanız gerek.
6 Öğüne Bölün
Günde 3 ana ve 3 ara öğün yemeye özen gösterin. Almanız gereken enerjiyi 6 öğüne böldüğünüzde hem daha az acıkacak,hem de sık sık ve azar azar yiyerek vücudunuzu çalıştırıp,metabolizma hızınızı artıracaksınız.
Aç Kalmayın
Bilinçsiz diyet yapmayın. Uzun süre aç kalan vücutta metabolizma yavaşlıyor ve enerji tüketimi minimuma iniyor. Vücut enerjiden tasarruf etmeye başlıyor,daha az enerji tüketildiği için de kilo vermek güçleşiyor.
Farklı Besinler
Her gün aynı saatte aynı besinleri tüketmeyin. Farklı besinler hem içeriklerinde farklı besin öğeleri bulunduruyor hem de metabolizmayı farklı derecelerde aktive ediyor. Tam tersi ise metabolizma hızım düşürüyor.
Tiroit Kontrolü
Tiroidinizi kontrol ettirin. Eğer doğru ve dengeli beslenmenize,düzenli olarak spor yapmanıza rağmen kilo veremiyorsanız,bir endokrinoloji ve metabolizma uzmanına başvurarak tiroit bezinizi kontrol ettirin.
Çiğ Sebze Yiyin
Çiğ sebzeleri bol yiyin,ekmeği kepekli tercih edin. Yağsız ve sossuz olarak çiğ sebzeleri dilediğiniz kadar yiyebilirsiniz. Lifli olan bu gıdalar hazmı aktive ediyor,yağların emilimini sınırlıyor,öte yandan çok az kalori içeriyorlar.
Protein Alın
Protein alımım yüksek tutmanızın,metabolizmanın hızlanmasını destekliyor. Çünkü proteinler doğrudan enerji olarak kullanılmıyor ve vücut bunları karmaşık bir metabolik süreçten geçirirken daha çok kalori harcıyor.
2-3 Litre Su İçin
Vücutta su kaybı ile metabolizma yavaşlayabiliyor. Yeterli sıvı alımı vücutta biriken toksik maddelerin atılımım hızlandırıyor.
6-8 Saat Uyuyun
GÜNDE 68 saat uyuyun. Metabolizma hem düzensiz uykudan hem de aşırı uykudan olumsuz etkileniyor. Sağlıklı yaşam düzenine uymanız en az sağlıklı beslenme ve egzersiz kadar önemli.
Yürüyüş Yapın
Yemeklerden sonra hafif yürüyüş yapın. Çünkü bu yürüyüşler metabolizmayı hızlandırıyor. Ağır egzersizleri ise yemekten sonra yapmayın,en az 2 saat sonraya bırakın.
Doç. Dr. Rüştü Serter