Çocuk ve Gençlerde Diyabet

Diyabet, insülin eksikliği / yokluğu veya etkisizliği sonucu gelişen, yaşam boyu süren kronik endokrin – metabolik bir hastalıktır.

Diyabet,insülin eksikliği / yokluğu veya etkisizliği sonucu gelişen,yaşam boyu süren kronik endokrin – metabolik bir hastalıktır. Oluşumundan genetik ve çevresel faktörler sorumludur.

Tip 1 (İnsülin bağımlı) diyabet

Çocuk ve gençlerde görülen diyabetin en sık nedenidir. Tip 1 diyabette pankreasdan insülin salgılayan adacık hücrelerinde oluşan harabiyet nedeni ile yetersiz insülin salınımı vardır. İnsülin eksikliği nedeni ile şeker hücre içine giremez ve enerjiye dönüşemez. Tokluk içinde hücresel bir açlık söz konusudur. Kanda şeker düzeyi yükselir. Kandaki şeker böbrek eşiğini aşınca idrar ile atılır.

Tip 2 diyabet

Daha çok ileri yaşlarda ve az oranda çocuk ve gençlerde görülür. Tip 2 diyabette,insülin yokluğundan çok,insülinin etkisinde yetersizlik söz konusudur. Son yıllarda çocuk ve gençlerde obezitenin artması ile Tip 2 diyabet çocuklarda da görülmeye başlamıştır.

Diyabet Hastalığı ile İlgili Diğer Makaleler

Prof. Dr. Serap Semiz

Total
0
Shares
Related Posts

İnmede Acil Müdahale Hayatidir!

Nöroloji Uzmanı Dr. Beyza Çitçi Yalçınkaya inmenin tedavisinde acil müdehalenin önemini vurgulayarak, sorularımızı cevapladı;

Beslenmede Doğru Bilinen Yanlışlar

Sağlıklı bir hayat için doğru beslenme oldukça önemli. Düzenli beslenme alışkanlığı olmamamız da kilo vermeyi önleyen en büyük hatalarımızdan biri.

Küme başağrısı

Küme başağrısı nedir? Küme başağrısı tek taraflı göz çevresinde olan,belli dönemlerde sık olarak tekrarlayıp sonra aylarca şikayet oluşturmayan…
Total
0
Share