Çocuklar İçin Gözlük Seçimi Nasıl Yapılır?

Çocuk gözlüğü seçimi oldukça zorluk arz eden bir durumdur.

Çocuk gözlüğü seçimi oldukça zorluk arz eden bir durumdur. Çerçeve seçmeden önce optikçinizle doktorunuz tarafından yazılmış reçetedeki numarayı değerlendirmeli ve ona göre bir seçim yapmalısınız. Özellikle gözlüğe ilk kez başlayacak çocuklarda mümkün olduğunca sevecekleri bir gözlük seçmelidir. Sevmedikleri bir gözlük,takmayı reddetmelerine sebep olabilir.

Plastik mi metal mi?
Her ikisi de olabilir. Metal olanlarda eğer alerjik bünye söz konusu ise kullanılan materyalin hipoalerjenik olmasına dikkat etmekte yarar vardır.

Aşağı kayan gözlükler için ne yapılabilir?
Özellikle küçük çocuklarda burun gelişim tamamlanmamış olduğu için,gözlüğün burun tarafından taşınması mümkün olmaz. Ve gözlük sürekli aşağı kayar. Bunu engellemek için gözlüklerin orta bölümlerine özel ayarlanan taşıma gereçleri takılır. Bunun dışında kulaktan da yardım alabilmek için kulak arkasına doğru dönen saplar da kullanılabilir. Doğru gözlük özellikle cam ağırlığı nedeniyle aşağı kaymalara engel olan bir gözlük olmalıdır. Çocuklar aşağı kayan gözlüklerini elleri ile yukarı itmezler ve gözlüğün üzerinden bakarlar,bu da gereken şekilde gözlüğü kullanmamak anlamına gelir.

Spor yapan çocuklara cam gözlük sakıncalı
Kullanılacak mercek malzemesinin hafif olması ve kırılmalara dayanıklı olması için polycarbonat malzemenin seçilmesini önermekteyiz. Cam materyal önermemekteyiz. Sporla uğraşan çocuklarda ise ülkemizde en göz ardı edilen ama bir o kadar da önemli bir konudan bahsetmeyi gerekli görüyorum. Bazı spor dallarında ( basketbol,hentbol,tenis …) çok miktarda ve ciddi göz yaralanmaları olmaktadır. Bunu engellemek için yine polycarbonattan yapılan numaralı veya numarasız koruyucu gözlükler kullanılmalıdır. Ailelerin bu konuda duyarlı olmalarını öneriyoruz. Özellikle yüksek numaralı,yapımı zaman alacak gözlüklerde yedek gözlük bulundurmakta yarar vardır.

Dr. Nesrin Bozkurt

Total
0
Shares
Related Posts

Çörek Otu

Tohumları ve otudur. Çörek otu Asya’ya özgü, bir yıllık ömrü olan küçük bir bitkidir
Total
0
Share