- Öncelikle anne babanın çocuğa saldırgan olarak model olmaması gerekmektedir. Yani evde saldırgan bir otorite figürü varsa çocukta doğal olarak onu model alabilir. Çocuğumuza olumlu yönde model olmalıyız.
- Saldırgan davranışlara tolerans gösterilmemelidir. Çocuk saldırgan davrandığında istekleri yerine getiriliyorsa bu davranış alıcı hali gelecek demektir. Bu nedenle sırf çocuk saldırgan davranış göstermesin diye onun isteklerini yerine getirmemeliyiz.
- Çocuklarda saldırganlığı önlemenin en önemli yollarından biri de çocuğun herhangi bir sosyal aktivitenin içinde bulunmasıdır. Bu sayede çocuk içinde var olan enerjiyi saldırganlığa harcamak yerine sosyal aktiviteye harcayacaktır.
- Saldırgan davranışlar kesinlikle şiddetle cezalandırılmamalıdır. Şiddetle cezalandırılan saldırgan davranışlar artarak devam edecektir.
- Ebeveyn ve çocuk sinirliyken tartışmaya devam edilmemelidir. Bir süre sakinleşmeyi beklemekte çocukta çıkabilecek herhangi bir saldırganlığın engellenmesini sağlayacaktır.
- Tv ve bilgisayar gibi teknolojik aletlerde var olan saldırganlık ve şiddet içeren programlar ve oyunlarla vakit geçirmesi kısıtlanmalıdır.
- Çocuğa saldırganlık davranışının dezavantajlarını anlatıp bu davranış sonucunda hiçbir şey elde edemeyeceği hatta yanlış anlaşılacağı söylenmelidir.
- Son olarak çocuğun olumlu davranışı pekiştirilmesi saldırgan davranış yerine olumlu davranışı tercih etmesini sağlayacaktır.
Psikolog Sevim Buzkan