Çölyak Hastalığında Tanı ve Tedavi

Düşük oranda da olsa belirtisiz (sessiz çölyak hastalığı) denen bir gurubun varlığı da unutulmamalıdır.

Düşük oranda da olsa belirtisiz (sessiz çölyak hastalığı) denen bir gurubun varlığı da unutulmamalıdır.
Uzun süre tedavi edilmemiş hastalarda malign hastalık riski yüksektir.İnce barsak kanseri,lenfoma daha sık görülür.Glutensiz diyet kanserden korur.Çölyak hastalığı ile birlikte deride kaşıntılı küçük lezyonlar (dermatitis herpetiformis),bazı bağışıklık sistem hastalıkları(tip 1 şeker hastalığı,tiroid gibi)beraber olabilir.Kısırlık ta da mutlaka akla getirilmelidir.

Tanıda serolojik testler ve ince barsak biyopsisi uygulanır.Tanıda antigliadin,antiendomisyum antikor testleri yardımcıdır.Duyarlılık ve özgünlüğü en yüksek olan ise doku transglutaminaz antikor Ig A ve G testleridir.Tarama ve izleme amaçlı da kullanılmaktadır.%99-100 gibi özgünlüğe sahiptir.

Endoskopi ile ince barsak yapısı değerlendirilmekte,biyopsi alınabilmektedir.Barsak pililerinde taraksı görünüm,katlantılarda azalma ve düzleşme sık görülür.Histopatoljik değerlendirme şarttır.İnce barsağın başlangıç kısımları daha sık hastalığa iştirak ettiğinden bu bölge biyopsileri doğru sonuç verir.Ancak hafif ve sessiz olguların varlığı unutulmamalıdır.

Prof. Dr. Nadir Kaya

Total
0
Shares
Related Posts

Hiç Spor Yapmayanlara Formül

“Haftada 5 Gün 30 Dakika”. Daha önce hiç spor yapmayan kişiler, kalp kontrolünden geçtikten sonra haftada beş gün en az yarım saat veya haftada 3 gün 1 saat orta tempoda egzersiz yaparak spora başlayabilirler.
Total
0
Share