Daha Üretken Olmanın 25 Yolu

Sonu gelmeyen yapılacaklar listesi yüzünden baskı altındayken veya sadece dikkatimizi toplayamadığımızda (teşekkürler Facebook), gün bize yetmez. 30 saatlik gün icat edilene kadar, daha fazla iş bitirebilmek için bu basit ve etkili 25 yolu deneyin.

Üretkenlik Eylem Planı

1. Yeterli uyuyun. Yeterli uyumamak iş yerindeki üretkenliği azaltır, bu yüzden tavsiye edilen 7-9 saat aralığında uyumaya çalışın!

2. Rutinler yaratın. İyi alışkanlıklar edinin ve bağlı kalın. Mail yazmak, işten sonra spor salonuna gitmek gibi faaliyetleri belli bir zamanda yapın ve bunları günlük olarak yapın. Bir müddet sonra bu rutin otomatik pilotta olacaktır.

3. Daha erken kalkın. Yeterli uykuyu uyuyabildiğiniz sürece, bir saat erken – ortalık hala sessiz ve daha az dikkat dağıtan şey varken –  kalkarak günü uzatmaya gayret edin.

4. Mail kutusundan uzak durun. Gelen mailler baş belası olabilir. İstekler ve bekleyen cevaplar arasında sıkışıp kalmamak için, mailleri günün sadece belli zamanlarında kontrol etme alışkanlığı edinin.

5. Günlük yapılacaklar listesi oluşturun. Kocaman bir liste yapmayın. Onun yerine, çamaşırları katlamak, doktor randevusunu ayarlamak veya fatura ödemek gibi günlük yapılacak işleri içeren gerçekçi bir liste oluşturun. Büyük hedefleri küçük parçalara ayırın; karın kası yapmak için yogaya gitmek, tez için bir sayfa yazmak gibi. Nihayetinde küçük şeyler büyük tamamlamalara dönüşecek.

6. Gün ortasında spor molası verin. Sokağa çıkın. Gün içinde spor yapmak üretkenliği arttırır, yani egzersiz için harcanan zaman daha sonra bize daha fazla iş olarak döner.

7. Aynı anda bir çok şey yapmayın. Beyinlerimiz aynı anda bir sürü şey yapmak için programlanmadı, eğer her seferinde sadece bir şey yaparsak, neredeyse iki katı daha hızlı oluruz (hayır, zamanda yolculuktan bahsetmiyoruz). Çocukluğunuzu hatırlayın ve her seferinde tek bir iş yapın.   

8. Telefonu sessize alın. Konu işlere bitirmeye gelince, bazen sessizlik anahtar kelimedir. Mail uyarılarını ve telefonun sesini kapatın – sesli mesaj ne güne duruyor!  

9. Yapılmayacaklar listesi yapın. Kötü alışkanlıklar da iyiler kadar gerekli. Üretkenliğinizi düşüren şeyler için yapılmayacaklar listesi yaparak buna sadık kalın.

10. Beyin fırtınası yapın. Oturup yaratıcılığın akması için biraz vakit ayırın. Herhangi bir kesinti olmadan beyin fırtınası yapmak, daha kısa zamanda muhteşem fikirler bulmanın bir yolu. Bonus: Yaratıcılık sizi daha mutlu eder.  

11. MIT yapın. MIT’in anlamı “En Önemli Görevler”dir (Most Important Tasks) ve yapılacaklar listesindeki en önemli şeyleri işaret eder. Her günün başlangıcında, mutlaka bitmesi gereken birkaç şeyi yazın. Bunları tamamlamaya gayret edin, geri kalanına da istediğiniz sırayla devam edin.

12. Posta kutusunu sıfırlayın. Posta kutusunu açtığınızda her maili düzenleyin. Cevaplayın, dosyalayın, taslak olarak kaydedin veya silin. Posta kutusunu temiz tutmak, bir anlamda organize olmanın anahtarıdır. (Organize etmediğiniz sürece posta kutusunu açmayacağınızı hatırlayın). 

13. Sağlıklı kalın. Mesela… hasta olmayın. (Söylemesi kolay). Ama sağlık ve üretkenlik birbiriyle bağlantılıdır, bu yüzden iyi yemek ve spor sonrası yıkanmak gibi iyi sağlık alışkanlıkları edinin.

14. Elinizin altında bir kalem ve kağıt bulundurun. Richard Branson gibi, aklınıza gelebilecek iyi fikirler için yanınızda kalem ve kağıt (veya akıllı telefon) taşıyın. Yaratıcılık anteninizi kaldırın ve kendi kendinize yapabileceğiniz projeleri düşünün.

15. Sosyal medyayı kapatın. Güle güle Facebook, Twitter ve Pinterest! Sosyal medya büyük zaman kaybı yaratabilir. Araştırmalar, sosyal medyanın iş yerinde zaman kaybına ve okulda daha düşük notlara sebep olduğunu buldu. Ne zaman bir şey yapmak zorunda olsanız, bunları kapatmayı alışkanlık haline getirin. 

16. Yavaşlayın. Bunu. Yavaş. Okuyun. Bir şeyleri bitirmenin anlamı her zaman bitiş çizgisine en önce varmak demek değildir. Anlamak, beyin fırtınası yapmak ve şarj olmak için zaman ayırın. İşe geri döndüğünüzde, aldığınız enerji sizi daha üretken yapacak.

17. Zamanı takip edin. Günde ne kadar zaman mail yazarak, blog okuyarak, mesaj yazarak geçirdiğinizi kaydedin. Her gün belli aktivitelerin ne kadar aman aldığını görünce şaşıracaksınız. Zamanınızı nasıl kullandığınızı gördüğünüzde, sizin için gerçekten önemli olan şeyleri işaretleyin (ve önemsizleri çıkarın).  

18. Ordan oraya dolanmayın. Her gün, yapılacaklar listenizdeki her iş için belli bir süre belirleyin. Sonra da günün projesini seçin ve ona ayrılan sürede sadece ona odaklanın. Zaman bittiğinde, bir sonraki göreve geçin. 

19. Bir şeyler dinleyin. Kulaklıklar dikkat dağıtan şeylerden kurtulmanıza yardım eder. Ayrıca iş arkadaşlarınız ve arkadaşlarınız sizin bir şeyler dinlediğinizi görünce daha az rahatsız ederler.

20. Geriye bakın. Her haftanın sonuna doğru neleri tamamladığınız ve gelecek hafta için neler planlanmalı görmek için yaptıklarınıza bakın.

21. Alarm kurun. Neler yapılması gerektiğini hatırlamanıza yardımcı olması için iş yerinize ve evinize anımsatıcılar kurun. Ödenmesi gereken faturaları ortaya koyun veya okunması gereken kitapları açık bırakın, buzdolabına notlar yapıştırın! 

22. İyi yiyin. Öğle yemeğinde yediğimiz şey, açlığı tatmin etmekten daha fazlasını yapar. Somon, badem ve havuç gibi belli yiyecekler, ihtiyacımız olan enerjiyi verirler. Yani, dışardan söylemeyi bırakın ve kafeteryada seçici olun!

23. Karmaşadan kurtulun. Dikkatinizi dağıtan her şeyde kurtulun. Bulaşıkları kenara koyun, çamaşırları katlayın, masanızdaki fazla kağıtları atın. Böylece konsantrasyonunuzun bozulma şansı azalır. Çalışma alanınıza bir takım Feng Shui prensipleri uygulayın.

24. Hayır deyin. Kendinizi hırpalamayın. Hayır demeyi öğrenin – yorgunken dışarı içmeye gitmek demek, daha fazla projede sıkışıp kalmak demek. Hayır demek konsantrasyonumuzu korur, baskıyı ve hatta hastalanmamızı önler. 

25. Mola verin. Meşgul dünya ve iç yaşamınız arasındaki dengeyi korumak için, her gün kendinize biraz zaman ayırın.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Vücudunu Olduğu Gibi Sev!

Vücut şekliniz her ne olursa olsun, cildiniz ve vücudunuz ile barışık olmak size bağlı. Bu durum vücut yapınıza göre kişisel olarak zorluklar gösterse de, kendinizle barışık olmanız mümkün!
Read More

Yalnızlıkla Başa Çıkma Yolları

Yalnızlık ve sıkılmak zaman zaman herkesi kötü bir şekilde etkiler fakat kendinizi üzgün olmaya teslim etmemelisiniz. İşte size kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olabilecek bazı yöntemler:
Total
0
Share